New Zealand papegøyer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
New Zealand papegøyer
Nordlig kaka
Nordlig kaka
Vitenskapelig(e)
navn
:
Strigopidae
Bonaparte, 1849
Norsk(e) navn: New Zealandske papegøyer
Hører til: papegøyefugler,
moderne fugler,
fugler
Antall arter: ca. 3
Utbredelse: New Zealand
Habitat: skog
Arter:

Nestorini

Strigopini

New Zealand papegøyer (Strigopidae) er en familie med papegøyefugler som er endemiske for New Zealand. Gruppen består av tre nålevende arter fordelt i to slekter; Nestorini (to arter) og Strigopini (en art).

Fylogeni[rediger | rediger kilde]

Den systematiske inndelingen av papegøyefugler har vært gjenstand for mye diskusjon gjennom tiden og har blitt endret mange ganger. Forskere har ofte benyttet ulik systematisk inndeling og det har også vært diskusjon om selve artsbegrepet. Systematikken må derfor regnes som midlertidig.

Det er mest vanlig å dele papegøyefugler inn i to undergrupper; kakaduer (Cacatuidae) og parakitter (Psittacidae). Noen velger imidlertid å dele de inn i tre, som i fylogenien nedenfor. I denne er papegøyefuglene på New Zealand skilt ut i en egen gruppe kalt New Zealand papegøyer (Strigopidae). New Zealand papegøyer inneholder videre de to undergruppene Nestorini (Kaka og Kea) og Strigopini (Kakapo). Også omkring denne inndelingen hersker det imidlertid uenighet, i det noen mener at kakapoen (også kalt uglepapegøye og nattpapegøye) er den eneste arten som hører hjemme der.

   Papegøyefugler   
 
 

Psittacidae Rose-ringed Parakeet (Male) I IMG 9141.jpg


 

Cacatuidae Cacatua galerita -perching on branch -crest-8a-2c.jpg 

Strigopidae Kaka (Nestor meridionalis)- Wellington -NZ-8-2c.jpg 

Andre fuglerornitologistubbDenne ornitologirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.