New York ved natt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «New York Nights»)
New York ved natt
orig. New York Nights
Filmplakat.
Generell informasjon
SjangerKrimdrama
Utgivelsesår
  • 28. desember 1929 (1929-12-28) (USA)
Prod.landUSA
Lengde81 min[1]
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiLewis Milestone
ProdusentJoseph Schenck
ManusforfatterJules Furthman
Basert påTin Pan Alley 
av Hugh Stanislaus Stange
SjeffotografRay June
KlippHal C. Kern
Foran kamera
Medvirkende
Prod.selskapUnited Artists
Eksterne lenker

New York ved natt (orig. New York Nights) er et amerikansk krimdrama fra 1929, regissert av Lewis Milestone og produsert av Joseph Schenck. I hovedrollene spiller Norma Talmadge og Gilbert Roland. Filmen handler om en korpike som prøver å støtte sin ektemann, en strevende låtskriver. Manus er skrevet av Jules Furthman, basert på teaterstykket Tin Pan Alley (1928), skrevet av Hugh Stanislaus Stange.

Handling[rediger | rediger kilde]

Korpiken Jill Deverne (Norma Talmadge) prøver å støtte sin ektemann, den strevende låtskriveren Fred Deverne (Gilbert Roland). Hun overtaler gangsteren Joe Prividi (John Wray), som produserer musikalen hun spiller i, til å bruke Freds nyeste sang. Joe er forelsket i Jill, men hun er trofast mot Fred og avviser alle Joes fremstøt. Fred har imidlertid et alkoholproblem og både drikker og flørter med damer bak ryggen på Jill. Da han blir arrestert sammen med en av sine kvinnelige bekjentskaper, får Jill nok og avslutter ekteskapet.

Den neste tiden fester hun mye sammen med Joe, i håp om å glemme Fred. Joe er svært sjalu og på en fest skyter han en mann som klenger på Jill. Han blir arrestert og Jill blir med ham til politistasjonen. Hun møter tilfeldigvis Fred da hun er på vei ut igjen. Han har blitt arrestert for løsgjengeri, men Jill synes synd på han og betaler boten hans. Etter å ha pratet litt, bestemmer de seg for å gi ekteskapet en ny sjanse. Da Joe slipper ut av fengsel og får vite at de skal forlate byen sammen, legger han en plan for å drepe Fred. Politiet finner ut Joes plan og arresterer ham på toget, mens han står klar til å skyte Fred. Jill og Fred kan dermed trygt forlate byen sammen.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Produksjon[rediger | rediger kilde]

Jules Furthman skrev manuset basert på teaterstykket Tin Pan Alley, skrevet av Hugh Stanislaus Stange.[1] Det hadde premiere på Broadway 1. november 1928, med Claudette Colbert som Jill O'Dare, Norman Foster som Fred Moran og John Wray som Joe Prividi.[2] New York ved natt ble påbegynt som en stumfilm, før det ble bestemt at den skulle være en lydfilm. Den ble dermed den første lydfilmen som Norma Talmadge spilte i.[3]

Mottakelse[rediger | rediger kilde]

Filmen ble for det meste negativt mottatt av kritikerne. Variety mente at skuespillerne gjorde en god innsats, men at handlingen i filmen var lite original og at filmen derfor var avhengig av Talmadges stjernestatus for å lokke publikum.[4] The New York Times syntes filmen var middelmådig, selv om den hadde noen gode øyeblikk.[5] Photoplay likte heller ikke filmen, men mente at fansen til Talmadge ikke ville bli skuffet over stemmen hennes. Wrays rolletolkning ble likevel trukket frem som den beste.[4]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «New York Nights» (engelsk). Det amerikanske filminstituttet. Arkivert fra originalen 29. mars 2014. 
  2. ^ «Tin Pan Alley» (engelsk). Internet Broadway Database. Arkivert fra originalen 8. august 2016. 
  3. ^ Curtis, James (2015). William Cameron Menzies: The Shape of Films to Come (engelsk). Pantheon. s. 109. ISBN 978-0375424724. 
  4. ^ a b «New York Nights (1929)» (engelsk). The Norma Talmadge Website. Arkivert fra originalen 21. juli 2015. 
  5. ^ «KEEPS ONLY THE MURDER.; "New York Nights" Bright Spot Is That of "Tin Pan Alley."». The New York Times (engelsk). 1. februar 1930. Arkivert fra originalen 8. august 2016. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]