Nesttun

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Gågaten på Nesttun før den ble trasé for Bybanen.

Koordinater: 60°19′N 5°21′Ø Nesttun er et nærings-og boligområde og bydelssenter for Fana bydel i Bergen kommune, og tidligere kommunesenter for Fana kommune frem til innlemmelsen i Bergen i 1972. Området ligger ved Nesttunvannet og er omgitt av Paradis, Hop, Skjold, Øvsttun og Midtun, alle med sammenhengende tettbebyggelse som inngår i Tettstedet Bergen. Nesttun grunnkrets i Bergen kommune hadde 1 866 innbyggere 1. januar 2014 og et areal på 0,65 km² og 0,07 km² ferskvann.

Poststedet[rediger | rediger kilde]

Den gamle bygningen til Fana Apotek, tegnet av Per Grieg i 1923,ligger fortsatt i Nesttun sentrum

Poststedet Nesttun består av både Nesttun (språklig opprinnelse: «det nederste tunet»), Midtun («det midterste tunet») og Øvsttun («det øverste tunet»). På Midtun finner man ved siden av boligfelt også grossister, kaffe- og næringsmiddelindustri.

Beliggenhet[rediger | rediger kilde]

Nesttun sentrum ligger i et dalsøkk ved Nesttunvannet (ca. ti km sør for Bergen sentrum), med det delvis industrialiserte Midtun på østsiden og et stort villaområde på vestsiden. I Nesttun sentrum finner man Nesttunsenteret, Fana kulturhus, detaljhandel, bibliotek og banker, offentlige servicekontorer og helsetjenester, samt Birkeland kirke. Like sør for Nesttun sentrum ligger Midtun skole, mens Hop ungdomsskole ligger på Hop, en knapp kilometer nordvest for bydelssenteret.

Kommunikasjon[rediger | rediger kilde]

Nesttun nye stasjon 1907
Dronning Sonja (i midten) gikk sammen med byråd for miljø og byutvikling Lisbeth Iversen (til venstre) og byrådsleder Monica Mæland (til høyre) inn i en bybanevogn den 22. juni 2010. Foto: Jonny Eriksen

Nesttun stasjon var stoppested på Vossebanen inntil Ulrikentunnelen ble åpnet. Fra 1894 fungerte stoppestedet også som endestasjonene på Nesttun–Osbanen.

Nesttun terminal er var siste stoppested for Bybanens byggetrinn 1, som ble åpnet av Dronning Sonja 22. juni 2010 og går fra Bergen sentrum. Terminalen er i dag et viktig knutepunkt for kollektivtrafikken i Fana og Ytrebygda. Her har Skyss lagt opp til omstigning for kollektivreisende mellom Bybanen og matebusser videre ut i bydelene.

Se også[rediger | rediger kilde]