Nepal Kamyunishta Parti (Marksbadi Leninbadi Maobadi)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Nepal Kamyunishta Parti (Marksbadi Leninbadi Maobadi) (NKP (MLM)) – engelsk Communist Party of Nepal (Marxist-Leninist-Maoist), på norsk Nepals Kommunistiske Parti (marxist-leninist-maoistisk), var et lite kommunistparti i Nepal fra 1981 til 2005.

Partiet oppsto ved en splittelse i NKP (Chautho Mahadhiveshan) i 1981.

Det ble opprinnelig kalt NKP (Krishna Das) etter Krishna Das Shresta, som var partileder i hele partiets levetid. Senere brukte det navnet NKP (MLM), og ble også kalt NKP (Malema).

En gruppe som splittet seg ut av NKP(MLM) på 1980-tallet, dannet partiet Nepal Samyabadi Party (Marksbadi-Leninbadi-Maobadi)NSP (MLM). (Navnet kan virke forvirrende, fordi engelsk og norsk oversettelse av partinavnet er identisk med navnet til morpartiet. Ordet som brukes for kommunisme i partinavnet – samyabadi – er mer typisk for partipolitisk navneskikk i India enn i Nepal.)

Under demokratiopprøret Jana Andolan 1990 var partiet med i den revolusjonære fronten Samyukta Rashtriya Janaandolan, der de dominerende partnerne var NKP (Mashal) og NKP (Masal).

Ved valget i 1991 deltok partiet i valgfronten Samyukta Janamorcha Nepal, der det dominerende partiet var NKP (Ekda Kendra). NKP (MLM) gikk ut av valgfronten ikke lenge etter valget.

At det alt fantes et parti som kalte seg NKP (Marksbadi Leninbadi Maobadi) var trolig en grunn til at Prachandas og Baburam Bhattarais flertallsfløy av NKP (Ekda Kendra) i mars 1995 valgte å omdøpe partiet sitt til bare NKP (Maobadi). (Å bruke (maoistisk) i et partinavn var den gangen nokså uvanlig, både i Nepal og ellers i verden, og å bruke bare maoistisk uten å sette (marxist-leninistisk) foran hadde få eller ingen partier gjort før. Den ekstreme mengden kommunistpartier i Nepal som hadde nokså like navn, og spesielt eksistensen av NKP (MLM), fikk kanskje Prachandas parti til å velge den uvanlige navneformen med bare (maoistisk) i parentes.) I så fall kan dette være det kraftigste sporet NKP (MLM) har satt etter seg i nepalsk politikk.

I valget i 1999 stilte partiet 3 kandidater og fikk ingen valgt.

Under periodene med våpenhvile først på 2000-tallet hadde NKP (MLM) møter med NKP (Maobadi).

I 2002 ble NKP (MLM) med i fronten Samyukta Bammorcha, som opprinnelig besto av 5 kommunistiske småpartier.

I 2005 ble Samyukta Bammorcha med i Sjupartialliansen for demokrati i Nepal som den minste av de sju partnerne, og den eneste som aldri hadde fått valgt noen representant til parlamentet.

15. november samme år slo NKP (MLM) og NSP (MLM) seg sammen til et nytt parti: NKP (Sanyukta Marksbadi Leninbadi Maobadi) – på norsk NKP (forent marxist-leninist-maoistisk).

Fra mai 2006 ble dette partiet regjeringsparti gjennom at Samyukta Bammorcha (som da besto av 3 mindre partier) fikk 1 minister i Sjupartialliansens nye regjering.

Se også[rediger | rediger kilde]