Nepal Kamyunishta Parti (Sanyukta Marksbadi)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Nepal Kamyunishta Parti (Sanyukta Marksbadi) (NKP (SM) – nepali (नेपाल कम्युनिस्ट पार्टी (संयुक्त मार्क्सवादी), Communist Party of Nepal (United Marxist) (CPN (UM) – Nepals Kommunistiske Parti (forent marxistisk)) er et lite kommunistparti i Nepal, grunnlagt i september 2005.

Forhistorie[rediger | rediger kilde]

Partiet blei til ved at to små partier, NKP (Marksbadi) (1991) og NKP (Sanyukta) (parentesen betyr forent) slo seg sammen.

NKP(Marksbadi) (1991) var siste rest av det første erklært promaoistiske partiet i Nepal, NKP (Pushpa Lal). Dette partiet skifta i 1987 navn til NKP (Marksbadi) og gikk i januar 2001 inn i det store, moderate kommunistpartiet UML. Etter at medlemmer og ledere mente at de blei satt til side innafor UML, brøyt mange ut igjen, og stifta NKP(Marksbadi) (1991).

NKP (Sanyukta) blei danna i 1991 for å samle alle da eksisterende prosovjetiske kommunistpartier i Nepal. Et av disse partiene hadde fått 2 representanter ved parlamentsvalget samme år, og det la grunnlaget for at andre partier med tilsvarende politikk også var villige til å slå seg sammen med det. Men etter kort tid brøyt samlingsprosessen sammen. Flere grupper brøyt ut og slutta seg etterhvert til UML. NKP(S) blei et lite og uviktig parti.

(For flere detaljer, se hovedartikler om disse partiene.)

Sammenslutninga i 2005[rediger | rediger kilde]

I 2002 gikk begge disse partiene sammen med 3 andre, og danna fronten Samyukta Bammorcha (SBM). Alle 5 var små kommunistpartier som ikke var representert i parlamentet i 1999.

Etter kong Gyanendras statskupp 1. februar 2005 gikk SBM inn som det minste partiet i den parlamentariske fronten Sjupartialliansen for demokrati i Nepal. Dette ga de 5 småpartiene økt politisk betydning, og bidro til at 4 av dem slo seg sammen til 2 litt større partier.

I november 2005 slo NKP(M) og NKP(S) seg sammen. Sammenslåinga var ironisk, ut fra disse to partienes historie som de siste representantene for hver sin politiske tradisjon som hadde utvikla seg som motstandere.

Bishnu Bahadur Manandhar, en kjent leder som kom fra NKP(S), blei partiets første generalsekretær.

Prabhu Narayan Chaudhari fra (NKP(Marksbadi) blei første partileder.

Regjeringsparti fra mai 2006[rediger | rediger kilde]

Etter seieren i demokratirevolusjonen Jana Andolan 2006 danna Sjupartialliansen regjering. SNM fikk en ministerpost. Fra mai gikk Prabhu Narayan Chaudhari inn i G. P. Koiralas regjering som ULFs eneste representant. Han var minister for jordreform og økonomisk styring (Land Reform and Management).

Han var også leder av SBM fra 31. mars til 12. oktober 2006. (Ledelsen roterte mellom de forskjellige partiene i fronten hver 6. måned).

Splittelsen i oktober 2006[rediger | rediger kilde]

Chaudharis arbeid i regjeringa blei kritisert internt i partiet og innafor SBM.

Det utvikla seg ei krise innafor SBM og i alle de 3 medlemspartiene. Fra oktober til januar sprakk alle 3 partier i to. Det var også ei ledelseskrise i SBM, der både Chaudhari og C. P. Mainali fra NKP(ML)(2002) gjorde krav på å være leder. (Det er mulig at SBM også for ei tid sprakk i to.)

NKP (SM) var det første partiet som sprakk. Etter en partikamp 15. oktober 2006 blei det rapportert at Prabhu Narayan Chaudhari blei erstatta av Chandra Deb Joshi som partileder. Bishnu Bahadur Manandhar støtta kritikken av Chaudari, men trakk seg fra partiledelsen (trolig uten å gå ut av partiet) og blei erstatta av Lok Narayan Subedi som generalsekretær. NKP(SM) sprakk i to partier, i hvert fall i store trekk slik at de to partiene som hadde slått seg sammen i 2005, gikk hver til sitt.

Joshis og Subedis fløy fortsatte som medlem av Sjupartialliansen og SBM. Men det er ikke klart hvilken av de to fløyene i partiledelsen som fikk kontroll over dette partiet.

Det andre partiet fikk ikke fortsette i Sjupartialliansen og SBM. har fått lite oppmerksomhet og ser ut til å ha fått liten politisk betydning.

Nepalsk presse på engelsk har ikke rapportert hva det heter eller hvem som leder det. Det er mulig at det også kalte seg NKP(SM). Det kan også hende at dette partiet er identisk med et parti som i april 2007 registrerte seg foran valget til grunnlovsgivende forsamling som NKP(Marksbadi). (I så fall som det 3. partiet som har brukt dette navnet.)

Representasjon i Nepals overgangsparlament[rediger | rediger kilde]

I Nepals overgangsparlament 2007 fikk SBM fra 15. januar 3 representanter, en fra hvert av medlemspartiene.

Ganesh Shah var representanten fra NKP(SM).

Da Nepals overgangsregjering 2007 blei oppretta 1. april fikk SBM igjen en minister, men denne gangen kom han ikke fra NKP(SM), men fra NKP(ML)(2002).

Masseorganisasjoner[rediger | rediger kilde]

Fagbevegelsene til NKP (Sanyukta), Nepal Trade Union Federation, og MLP (Marksbadi), Nepal Trade Union Centre, slo seg 19. november 2005 sammen til Nepal Progressive Trade Union Federation (NPTUF).

De to partienes studentorganisasjoner, NKP (Sanyukta)s Nepal National Students Union og NKP (Marksbadi)s Nepal Progressive Students Union, slo seg 10. desember 2005 sammen til Nepal Progressive Student Federation.

Se også[rediger | rediger kilde]