Nepal Kamyunishta Parti (Sanyukta)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Nepal Kamyunishta Parti (Sanyukta) (NKP(S) – Communist Party of Nepal (United) Nepals Kommunistiske Parti (Forent)) var et kommunistparti i Nepal som blei grunnlagt i 1991 og eksisterte fram til 2005.

Forhistorie[rediger | rediger kilde]

Det pro-monarkistiske NKP (R)[rediger | rediger kilde]

NKP(S) var det siste viktige partiet i den pro-sovjetiske tradisjonen i kommunistbevegelsen i Nepal.

Denne strømninga var alltid svakere enn den mer dominerende pro-kinesiske og pro-maoistiske retninga, som de fleste og største partiene tilhørte fra 1960-tallet til 1980-tallet. Ei fløy fra denne retninga og ikke de pro-sovjetiske partiene kom også helt til å dominere den moderate parlamentariske kommunismen fra 1991.

Den prosovjetiske strømninga oppsto da det opprinnelige NKP i 1962 ekskluderte den pro-sovjetiske og pro-monarkistiske lederen Keshar Jung Rayamajhi. Hans tilhengere organiserte det første pro-sovjetiske kommunistpartiet, NKP (Rayamajhi).

NKP(R) var et parti som støtta det kongelige diktaturet i Nepal. Særlig i begynnelsen ga det partiet en viktig fordel i konkurransen med de større, men hardt undertrykte revolusjonære pro-kinesiske partiene. Men støtta til kongen skapte etterhvert også betydelige indre motsetninger i partiet.

Etter folkeopprøret i 1979 og folkeavstemninga for eller mot diktaturet i 1980 sprakk NKP(R) i flere deler, og de fleste medlemmene slutta seg til to nye partier: NKP ((Manandhar) (navnet i parentesen tilhørte partilederen Bishnu Bahadur Manandhar) og NKP (Varma) (med navn etter partileder Krishna Raj Varma). Disse to partiene gikk sammen med resten av den kommunistiske og demokratiske bevegelsen mot diktaturet. Det sterkt reduserte NKP(R) gikk snart i oppløsning.

Prosovjetiske partier i valget 1991[rediger | rediger kilde]

Etter seieren i demokratiet Jana Andolan 1990 stilte tre pro-sovjetiske partier til valg i 1991:

  • NKP (Prajatantrik) (parentesen betyr demokratisk) – som var et nytt navn NKP (Manandhar) tok i 1991.
  • NKP (Varma)
  • NKP (Amatya) – en siste rest av det opprinnelige NKP, som NKP(R) splitta seg fra i 1962.

NKP (Prajatantik) gjorde det relativt godt i valget, fikk 177 323 stemmer (2,43%) og 2 representanter.

De to andre partiene gjorde det svakt og blei ikke representert.

NKP(S) 1991 til 2005[rediger | rediger kilde]

Sammenslåing og splittelser 1991[rediger | rediger kilde]

Etter parlamentsvalget i 1991 slo NKP(P), NKP(V) og NKP(A) seg sammen i det nye partiet, NKP (Sanyukta). For første og eneste gang etter 1980 var dermed alle viktige prosovjetiske strømninger i Nepal samla i et parti.

Men enheten sprakk ikke lenge etter. NKP (V) og NKP (A) gikk ut igjen, og disse småpartiene gikk etterhvert inn i det nye, store parlamentariske og moderate kommunistpartiet best kjent som UML.

NKP(S), som nå i hovedsak var det gamle NKP (Manandhar) som hadde skifta navn to ganger på kort tid, forstatte som sjølstendig parti. Det stilte til parlamentsvalga i 1994 og 1999, men klarte ikke å gjenta suksessen fra 1991, og fikk ingen representanter.

Bishnu Bahadur Manandhar fortsatte å være partileder i hele denne perioden.

Et lite parti i Samyokta Bammorcha[rediger | rediger kilde]

Etter at parlamentet fra 1999 blei oppløst i mai 2002, gikk NKP (S) sammen med 4 andre kommunistiske småpartier (alle med promaoistisk opphav) sammen i fronten Samyukta Bammorcha (SBM).

Etter kong Gyanendras statskupp i februar 2005, gikk NKP(S) gjennom SBM inn i fellesfronten av parlamentariske partier mot diktaturet, Sjupartialliansen for demokrati i Nepal.

To gamle erkefiender forenes i 2005[rediger | rediger kilde]

I 2005 gikk NKP(S) sammen med et annet lite parti i SBM, NKP (Marksbadi). Det nye sammenslåtte partiet het NKP (Sanyukta Marksbadi) – parentesen betyr forent marxistisk. Bishnu Bahadur Manandhar blei første partisekretær.

NKP(M) var den siste resten av det største promaoistiske kommunistpartiet på 1960-tallet NKP (Pushpa Lal). Det var engang hovedfienden til NKP(R), partiet NKP(S) hadde utvikla seg fra. Det gjorde sammenslåinga til en liten historisk ironi: De gamle erkefiendene blei til slutt forent i et parti.

Med dette forsvant også det siste partiet som hørte til den pro-sovjetiske kommunistiske retninga i Nepal.

Etter seieren i demokratirevolusjonen Jana Andolan 2006 hadde NKP(SM) på vegne av SBN en minister i statsminister G.P. Koiralas regjering.

NKP(SM) har fra 15. februar 2007 en av SBNs tre utpekte representanter i Nepals overgangsparlament 2007.

Se også[rediger | rediger kilde]