Nepal Kamyunishta Parti (Manandhar)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Nepal Kamyunishta Parti (Manandhar) (NKP(Manandhar) – Communist Party of Nepal (Manandhar)Nepals Kommunistiske Parti (Manandhar) var navnet til et prosovjetisk kommunistparti i Nepal, leda av Bisnu Bahadur Manandhar, fra 1981 til 1991.

NKP (Manandhar) blei danna ved en splittelse i det opprinnelige prosovjetiske kommunistpartiet i Nepal, NKP (Rayamajhi). Årsaka ser ut til å ha vært misnøye med partileder Keshar Jung Rayamajhis støtte til det kongelige diktaturet, som blei utløst av det store folkelige opprøret i 1979 og folkeavstemninga om demokrati eller diktatur i året som fulgte.

NKP(Manandhar) ser ut til å ha tatt med seg størstedelen av styrken til NKP(R), som gikk i oppløsning få år etterpå etter enda en splittelse. NKP(M) var sterkest i sentrale og østlige Tarai, der partiet kort tid etter å ha skifta navn fikk 2 mandater i parlamentsvalget i 1991.

Før den store demokratirevolusjonen Jana Andolan 1990 slutta NKP (Manandhar) seg til Den Forente Venstrefronten (ULF), som samla de moderate kommunistpartiene som sloss mot diktaturet.

Høsten 1990 brøyt NKP (Manandhar) sammen med flere mindre partier ut av ULF og protesterte mot partiene NKP (ML) og NKP (Marksbadi)s ledelse av fronten. NKP (Manandhar) blei ikke med da disse to partiene i januar 2001 stifta det nye, store moderate kommunistpartiet som blei kjent som UML.

Kort tid foran parlamentsvalget i 2001 skifta NKP (Manandhar) navn til NKP(Prajatantrik) (parentesen betyr demokratisk), som fikk valgt inn 2 representanter. NKP(P) viste seg å være det sterkeste av de prosovjetiske kommunistpartiene, ingen av de andre fikk valgt inn noen.

Like etter valget slo NKP(P) seg sammen med to mindre prosovjetiske partier under navnet NKP (Sanyukta) (parentesen betyr forent). Men de to partiene brøyt snart ut igjen og forsvant inn i UML. NKP(S) fikk ikke valgt inn noen ved valga i 1994 og 1999.

I 2005 slo NKP (Sanyukta) seg sammen med et annet lite parti, NKP (Marksbadi), til NKP (Sanyukta Marksbadi).

Se også[rediger | rediger kilde]