Nematopogon swammerdamellus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Nematopogon swammerdamellus
hann
Nomenklatur
Nematopogon swammerdamellus
Linnaeus, 1758
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenSommerfugler
FamilieSvepemøll
SlektNematopogon
Økologi
Habitat: skog og hager
Utbredelse: den palearktiske sone

Nematopogon swammerdamellus er en sommerfugl som tilhører familien svepemøll (Adelidae). Den er vanlig i hele Norge bortsett fra deler av Finnmark. Arten er oppkalt etter den nederlandske naturviteren Jan Swammerdam.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En middelsstor (vingespenn 17 – 21 mm), brungul møll med lange antenner. Den er den største av Nematopogon-artene som forekommer i Norge, og kan ellers kjennes på at forvingen er nokså markert trekantet (mer avrundet hos de andre artene). Dessuten begynner den å fly tidligere på våren enn de andre artene i slekten. Man må likevel ofte undersøke kjønnsorganene for å bestemme arten med sikkerhet. Antennene er trådformede, gulaktige, omtrent to og en halv gang så lange som forvingen hos hannen og omtrent 1,8 ganger så lange hos hunnen. Hodet, forkroppen og forvingen er okergule. Forvingen er forholdsvis bred og har markert spiss og bakhjørne, slik at den blir tydelig trekantet. Vingefrynsene er gulaktige, blekere enn vingen. Bakvingen er grå med blekgrå vingefrynser. Spissen kan være litt brunlig.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Denne møllen lever i skog (gjerne litt åpen løv- og blandingsskog) og hager. Hunnene legger egg på ulike løvtrær. Man tror at larven i det første larvestadiet minerer i bladene, før den slipper seg ned på bakken og lever av nedfalne blader som vanlig for denne slekten, men dette er usikkert. Den utvokste larven lever i en hylse av døde blader. De voksne sommerfuglene flyr fra slutten av april til juni.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Den er utbredt i nesten hele Europa, østover til Ural og den asiatiske delen av Tyrkia, men mangler på Den iberiske halvøya. I Norge er den vanlig (trolig den vanligste arten i slekten) nord til Alta, men ser ut til å mangle i deler av Finnmark.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Bengtsson, B.Å., Palmqvist, G. og Johansson, R. (2008) Nationalnyckeln till Sveriges flora och fauna. Fjärilar: Käkmalar – säckspinnare. Side 295 – 332. ISBN 978-91-88506-60-3
  • Aarvik, L., Berggren, K. og Hansen, L.O. (2000) Catalogus Lepidopterorum Norvegiae. Lepidopterologisk Arbeidsgruppe/Norsk Institutt for Skogforskning. ISBN 82-995095-1-3
  • Nettsiden Svenska Fjärilar, med bildegalleri: [1]
  • Nematopogon swammerdamellus på UK moths: [2]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]