Nematopogon robertellus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Nematopogon robertellus
levende eksemplarer virker mørkere enn dette
Nomenklatur
Nematopogon robertellus
Clerck, 1759
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenSommerfugler
FamilieSvepemøll
SlektNematopogon
Økologi
Habitat: skog med gran
Utbredelse: den palearktiske sone

Nematopogon robertellus er en sommerfugl som tilhører familien svepemøll (Adelidae). Den er funnet nord til Nordland i Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En middelsstor (vingespenn 13 – 16 mm), brungrå møll med lange antenner. Den er nokså lett å kjenne på de mørke vingene, som har tydelig nettmønster like til roten og på at hodet ikke er gult. Antennen er trådformet og hvit, hos hannen rundt tre ganger så lang som forvingen, hos hunnen omtrent dobbelt så lang. Hodet er brunlig, kroppen og forvingen brunliog grå. Forvingen har tydelige nettmønster på hele vingeoverflaten, dette er det beste kjennetegnet på arten. Det er dessuten en diffus, lys flekk ved bakhjørnet. Vingefrynsene og bakvingen er ganske mørkt grå. Larven er hvit, litt gul- eller rødaktig.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Arten lever i skoger med innslag av gran, kanskje helst blandingsskog. De voksne sommerfuglene flyr fra slutten av mai til slutten av juli. Larvens utvikling er ikke godt kjent, den den lever i en hylse laget av bladstykker.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

den er utbredt i mesteparten av Europa og videre østover til Japan og Øst-Sibir. I Norge ser den ut til stort sett å følge granas naturlige utbredelse, den finnes derfor ikke på Vestlandet eller nord for Nordland.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Bengtsson, B.Å., Palmqvist, G. og Johansson, R. (2008) Nationalnyckeln till Sveriges flora och fauna. Fjärilar: Käkmalar – säckspinnare. Side 295 – 332. ISBN 978-91-88506-60-3
  • Aarvik, L., Berggren, K. og Hansen, L.O. (2000) Catalogus Lepidopterorum Norvegiae. Lepidopterologisk Arbeidsgruppe/Norsk Institutt for Skogforskning. ISBN 82-995095-1-3
  • Nettsiden Svenska Fjärilar, med bildegalleri: [1]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]