Nematopogon magnus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Nematopogon magnus
Nomenklatur
Nematopogon magnus
(Zeller, 1878)
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenSommerfugler
FamilieSvepemøll
SlektNematopogon
Økologi
Habitat: åpne blandingsskog
Utbredelse: den palearktiske sone

Nematopogon magnus er en sommerfugl som tilhører familien svepemøll (Adelidae). Den er utbredt i så godt som hele Norge bortsett fra deler av Finnmark.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En middelsstor (vingespenn 15 – 19 mm), gråbrun møll med lange antenner. Den kan ligne på Nematopogon robertellus, men er gjerne litt større og mørkere enn denne. For å bestemme artene i slekten Nematopogon helt sikkert kan det kreves at man dissekerer ut kjønnsorganene og studerer disse. Antennen er trådformet og gulaktig, hos hannen omtrent to og en halv gang så lang som forvingen, hos hunnen rundt dobbelt så lang. Hodet er kledt med gule, oppstående, hårlignende skjell. Forvingen er mørkt gråbrun, i den ytre delen med tydelig nettmønster. Bakvingen er grå.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Forholdsvis lite er kjent om biologien til denne arten, som lever i åpen blandingsskog. De voksne sommerfuglene flyr fra midten av mai til begynnelsen av juli, helst i skumringen.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Den er funnet i Mellom- og Nord-Europa og i Russland østover til Altaj. I Norge er den utbredt så godt som over hele landet, men den er ikke vanlig. Den ser ut til å mangle i Lofoten og i indre og østlige deler av Finnmark.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Bengtsson, B.Å., Palmqvist, G. og Johansson, R. (2008) Nationalnyckeln till Sveriges flora och fauna. Fjärilar: Käkmalar – säckspinnare. Side 295 – 332. ISBN 978-91-88506-60-3
  • Aarvik, L., Berggren, K. og Hansen, L.O. (2000) Catalogus Lepidopterorum Norvegiae. Lepidopterologisk Arbeidsgruppe/Norsk Institutt for Skogforskning. ISBN 82-995095-1-3
  • Nettsiden Svenska Fjärilar, med bildegalleri: [1]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]