Navlesvin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Navlesvin
Tayassu tajacu
Tayassu tajacu
Vitenskapelig(e)
navn
:
Tayassuidae
Theodore Sherman Palmer, 1897
Norsk(e) navn: pekarier,
javeliner,
moskussvin,
bisamsvin m.m.
Hører til: svinedyr,
hvaler og klovdyr,
pattedyr
Antall arter: 3 (4)
Habitat: tørre områder
Utbredelse: fra sørvest i USA til Patagonia i Sør-Amerika
Delgrupper:

Navlesvin (Tayassuidae), også kalt pekarier eller javeliner, er en familie av partåede hovdyr som hører hjemme i Amerika.

Navlesvin ligner på dyrene i svinefamilien, men skiller seg fra disse på flere områder. Navlesvinene har blant annet kortere hale på maksimalt syv virvler. De har også kortere lemmer og kortere hjørnetenner. De øvre hjørnetennnene er dessuten rettet nedover i munnen. De har dessuten en kjertel bakerst på ryggen som de kan sende ut et sterkt luktende sekret fra som brukes til å markere. Denne åpningen minner om en navle, derav navnet navlesvin. Deres mage har tre kammere og er mer innviklet enn svinenes mage.

Familien omfatter tre kjente arter i to slekter. I Brasil er det imidlertid nå oppdaget et navlesvin som kan tenkes å være en fjerde art. Så langt har dette dyret fått navnet kjempepekari.[1] Det ble først oppdaget i januar 2000, men opplysningen ble holdt tilbake av hensyn til videre undersøkelser. Det er fortsatt uavklart om den får status som egen art, men den skiller seg fra de andre tre artene gjennom både være større (ca. 130 cm lang og omkring 40 kg tung) og gjennom å mangle det karakteristiske «halsbåndet».

Referanser[rediger | rediger kilde]


Commons Commons: Category:Tayassuidae – bilder, video eller lyd
zoologistubbDenne zoologirelaterte artikkelen er dessverre kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.