Naurisk kultur

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Naurus kultur har blitt sterkt påvirket av den nåværende vestlige kulturen, og det er bare fragmenter igjen av gamle skikker og tradisjoner.

Kunster og håndverk[rediger | rediger kilde]

Naurus innbyggere bruker vanlige tropiske klær: korte bukser og lette skjorter. Fisking følger fortsatt den tradisjonelle metoden: øyas fiskere venter på fisken i små, lette båter. Skikken å drive fiske med dresserte fregattfugler har blitt bevart til i dag.

Radio Nauru har samlet mange innspillinger av de lokales musikk, men selv gamle Nauruere forstår sjelden innholdet i disse sangene.

Selv om den tradisjonelle kulturen raskt gir plass til den moderne, er musikk og dans – som andre steder i Mikronesia – de mest populære kunstformene. Rytmiske sanger og tradisjonelle ringdanser blir framført særlig ved feiringer og fridager.

Håndverkere lager klær og vifter av kokosfiber og barken fra skruetreet og bruker geometriske mønster som gjenspeiler de som brukes i indonesisk kultur. Trevirke fra kokospalmer brukes også i produksjon av kunst og håndverk.

Seremonien å lage og drikke kava er en tradisjonell kvinneskikk.

Språk og utdanning[rediger | rediger kilde]

Naurus språk, naurisk, er en slags blanding av naboøyenes språk. Engelsk forstås og snakkes av de fleste.

Utdanning er obligatorisk fra 6–16 år, og den eneste skolen er Kayser-colleget nord på øya. For videre utdanning og universitet, må nauruere til utlandet, vanligvis Australia.

Landets offisielle nasjonaldag er uavhengighetsdagen 31. januar, men angam-dagen er også en veldig viktig dag.

Sport[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Australsk fotball på Nauru

Nauruere er store sportfans, og de er mest interesserte i fotball og softball. Nauru pleier ikke å spille internasjonalt, men noen fotballag pleier likevel å reise til Australia, og et spiller i den australske ligaen. Et landslag finnes, men det er ikke anerkjent av OFC eller FIFA.

Tennis og seiling, samt svømming og golf blir også spilt på øya. Landets eneste ordentlige sportsstadion ligger i Yaren, men det er gammeldags og imøtekommer ikke internasjonale standarder. Et nytt stadion er under oppføring i Meneng, men prosjektet har gått i stå pga. pengeproblemer. Alle landets stadion er:

  • Nasjonalstadionet i Yaren
  • Menen stadion i Meneng
  • Denig stadion i Denigomodu
  • Aida Oval

Vektløfting[rediger | rediger kilde]

En sport som Nauru mestrer er vektløfting. Den sensasjonelle gullmedaljen i 1990s Commonwealth Games av Marcus Stephen satte i gang Den nauriske olympiske komité. Vektløfter Reanna Solomon vant også flere medaljer i Commonwealth Games.

I 1998 bestemte Den internasjonale vektløftingsunionen å holde 2001s VM i Nauru. Den ble beskrevet som «Naurus største dag» av innbyggerne. Den tyske byen Riesa ville også ha VM, men Naurus finansielle løfter gjorde utslaget, for første gang ble premier på 6 500 DM for hver gullmedalje utlovt. Finansielle problemer gjorde imidlertid at VM ble avlyst og flyttet til Guam.