Natt til 17.

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Natt til 17.
Generell informasjon
Utgivelsesår4. april 2014[1]
Prod.landNorge
Lengde1 t. 23 [1] min.
SpråkNorsk
Aldersgrense11 år (Norge)
Bak kamera
RegiEirik Svensson
ProdusentSynnøve Hørsdal og Moa Liljedahl
ManusforfatterSebastian Torngren Wartin[1]
KlippKarsten Meinich
Foran kamera
MedvirkendeSamakab Omar, Thea Sofie Loch Næss, Mohammed Alghoul, Burhan Ahmed, Kaan Kozanli, Torkel Dommersnes Soldal, Nora Tyldum Lunør, Cathrine Monton, *Andrea Sitara Gran, Ferdinand Falsen Hiis[1]
Prod.selskapMaipo Film
Eksterne lenker

Natt til 17. er en norsk film som hadde premiere 4. april 2014. Filmen var regissert av Eirik Svensson, og ble spilt inn i Oslo.

Handling[rediger | rediger kilde]

Filmen foregår i et ungdomsmiljø i det multikulturelle Oslo.[2] Filmen åpner med scener fra Oslo sentrum i 2-tiden om natten til 17. mai.[3] Filmen foregår både på øst- og vestkanten av Oslo.[4] Det er sterke vennskapsbånd i gjengen som er ekstremt lojale, men lojaliteten settes på en hard prøve når den vakre Thea kommer mellom Sam og Amir.[2] Amir har nettopp gjort det slutt med Thea, angrer og vil ha henne tilbake, men i mellomtiden har bestevennen Sam begynt å rote med Thea bak ryggen til Amir.[2] Dette fører til trøbbel på Theas hjemme-alene-fest.[2]

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Filmen er Svenssons andre spillefilm etter En som deg.[3][4][5] Filmen er spilt inn i Oslo.[3] Filmen inneholder alt fra intime samtaler i gjengen (om alt fra jenter til krig), og i det neste øyeblikket stjeler gjengen øl og havner i slåsskamper.[2] En ungdomsgjeng med de to bestevennene Sam og Amir i sentrum tegnes med både råhet og kjærlighet.[2] Filmen har også komiske øyeblikk.[2] Regissør og hovedrolleinnehavere fikk gode kritikker for filmen.[4][6][7] Skuespillerne var unge og hadde liten eller ingen skuespillererfaring. En av de eldre ungdommene, Thea Sofie Loch Næss, var 16 år når filmen ble spilt inn og hadde drømt hele livet om å bli skuespiller.[8] Skuespillerne fikk med unntak av Soldal kritikk for å takle de store følelsene bedre enn de mer rolige øyeblikkene.[9] Regissøren fikk rosende omtale for filmingen av klinescenene.[2]

Manus og dialog fulgte ikke vanlige sjangerkonvensjoner. Manuset ble skrevet på svensk og de uerfarne unge skuespillerne fikk ikke ferdig skrevne replikker å forholde seg til og måtte utvikle dialogen selv. Den kvinnelige hovedrolleinnehaveren, Næss, sa følgende om prosessen:

«Dialogen er det jeg har vært mest fornøyd med under hele prosessen. Da jeg først fikk rollen var jeg redd for at jeg skulle spille i en klassisk dårlig norsk ungdomsfilm som kom til å bli veldig overfladisk. Men Eirik jobber på en måte som er veldig fin. Han har selvfølgelig et manus og en plan han jobber etter, men jeg satt aldri hjemme og leste manus, sier Næss.»[10]

Filmen fikk middels til gode omtaler, terningkast 3 av Fredriksstad Blad og terningkast 4 av VG, Adresseavisa og Aftenposten.[11][12][13][14][15][6][7][4][3][11][2][9][5]

Sunnmørsposten ga filmen terningkast 3 og skrev: «At en pen og dannet jente (Thea Sofie Loch Næss) fra Oslos vestkant er kjæreste med en somalisk gutt (Samakab Omar) - og også får morens velsignelse for forholdet - virker ganske urealistisk.»[16] Dette utspillet møtte mye kritikk på sosiale medier, blant annet fra komiker Odd-Magnus Williamson og samfunnsdebattant Guro Sibeko.[17][18] Sunnmørsposten beklaget formuleringen i etterkant.[19]

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

  • Samakab Omar[1] ... Sam (15 år)
  • Thea Sofie Loch Næss ... Thea (15 år)
  • Mohammed Alghoul ... Amir (15 år)
  • Burhan Ahmed
  • Kaan Kozanli
  • Torkel Dommersnes Soldal ... Timmy
  • Nora Tyldum Lunør
  • Cathrine Monton
  • Andrea Sitara Gran
  • Ferdinand Falsen Hiis

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c d e Filmweb Mediaserver (udatert). «Film: "Natt til 17."» (norsk). ung.no. Arkivert fra originalen 13. april 2014. Besøkt 9. april 2014. 
  2. ^ a b c d e f g h i May Synnøve Rogne (2. april 2014). «Ærlig om rotløs ungdom. Godt om tapt uskyld og yrende forelskelse i «Natt til 17»» (norsk). Osloby. Arkivert fra originalen 6. april 2014. Besøkt 6. april 2014. ««Et av filmens mest komiske øyeblikk er forøvrig når forsiktige Timmy (Torkel Dommersnes Soldal) blir kidnappet av en russebuss full av jenter.»» 
  3. ^ a b c d Jorunn Egeland (02.04.2014). «DERFOR ER DENNE FESTEN ANNERLEDES» (norsk). side2. Besøkt 6. april 2014. «« I fjor var vi ute og filmet natt til 17. Vi var i byen omtrent halv to, og i løpet av den første timen eksploderte det på Nationaltheatret. Det var folk overalt, og det oppsto en slåsskamp – som vi har med i filmen, sier han. Åpningsscenen viser hvordan livet i Oslo sentrum er akkurat denne natta.»» 
  4. ^ a b c d Mode Steinkjer. «Lang natts fest mot dag» (norsk). Dagsavisendato=3. april 2014. Arkivert fra originalen 5. april 2014. Besøkt 6. april 2014. ««Han balanserer perfekt poesien i ungdommelig bråmodenhet med det eksplosivt voldelige og rastløse. Han skildrer smerten ved å vokse, ved å føle ansvar, ved å bli sviktet og å elske. Og som nok en underliggende tematikk ligger en moden analyse av de nye klasseskillene i det unge Oslo, hvor fargeblindheten rår og etnisitet er irrelevant. Internt defineres den sosiale rangstigen av dine handlinger. Bakgrunn er noe man har, ikke noe man lastes for».. «Villaene er fortsatt større på vestkanten, der Thea bor (Thea Sofie Loch Næss), mens portrommene er mindre på østkanten hos norsksomaliske Sam og norskpalestinske Amir (Samakab Omar og Mohammed Alghoul). »» 
  5. ^ a b JOAKIM THORKILDSEN (26. desember 2013). «Se første visuelt lekne smakebit fra «Natt til 17.». Festing, sjalusi og kameratskap i kommende norsk ungdomsfilm.» (norsk). Dagbladet. Besøkt 6. april 2014. 
  6. ^ a b Nicolai Berg Hansson (03.04.2014). «ANMELDELSE:Natt til 17.» (norsk). FilmMagasinet AS. Arkivert fra originalen 7. april 2014. Besøkt 6. april 2014. ««Hovedrolleinnehaverne Samakab Omar og Mohammed Alghoul gjør en formidabel jobb.»» 
  7. ^ a b Birger Vestmo (03.04.2014). «Natt til 17. Fri for typiske ungdomsfilmklisjéer.» (norsk). NRK. Besøkt 6. april 2014. ««Også takket være svært gode skuespillerprestasjoner, er regissør Eirik Svenssons Natt til 17. en imponerende skildring av fuktige begivenheter, uten at det blir ren rølp.»» 
  8. ^ Margrethe Miljeteig (4. april 2014). «Thea (17) er Norges nye filmstjerne Thea Sofie Loch Næss har jobbet hele livet for å bli skuespiller.» (norsk). TV2. Besøkt 9. april 2014. 
  9. ^ a b Aksel Kielland (2. april 2014). «Norge i rødt, hudfarget og blått. Et turbulent trekantdrama lagt til dagen før dagen.» (norsk). Bergens Tidende. Besøkt 6. april 2014. ««Alle de sentrale rollene i «Natt til 17.» gestaltes av personer med liten eller ingen skuespillererfaring, og dette er et klokt castingvalg i den forstand at ensemblet i all hovedsak leverer gode, naturalistiske rolletolkninger. Samtidig kan man innvende at naturalismen til tider går på bekostning av muligheten til en virkelig presis artikulering av dramaet som utspiller seg. Som de fleste naturlig begavede amatører er skuespillerne i «Natt til 17.» langt bedre i scenene hvor de kan spille ut store følelser, og rope og bruke kroppen, enn de er i de rolige øyeblikkene hvor spillet hviler på nyansene. Unntaket er Torkel Dommersnes Soldal,..»» 
  10. ^ Daniel Eriksen (21.02.2014). «– Det er ingen klisjeer i denne filmen Skuespiller Thea Sofie Loch Næss (17) tror hennes regissør på «Natt til 17.» endelig har klart å male et troverdig bilde av norsk ungdom. – Det er ingen klisjeer i denne filmen, sier Næss.» (norsk). NRK. Besøkt 9. april 2014. «Dialogen i «Natt til 17.» er spilt inn på en særegen måte, i hvert fall for denne sjangeren. Manuset er skrevet på svensk, av Sebastian Torngren Wartin. Men de høyst uerfarne unge skuespillerne har ikke fått noen replikker å forholde seg til.» 
  11. ^ a b BORGHILD MAALAND (03.04.2014). «Film: Da gutta ble menn. «NATT TIL 17.»» (norsk). VG. 
  12. ^ JOHN JOHANSEN (03.04.2014). «Fjortis-film etter kjent resept «Natt til 17» Regi: Eirik Svensson med blant annet Thea Sofie Loch Næss, Mohammed Alghoul, Burhan Ahmed og Kaan Kozanli. Maipo Film. 11 år. 1» (norsk). Fredriksstad Blad. Besøkt 9. april 2014. «De er meget troverdige og gjør maks ut av klisjeene. Dessuten skildrer filmen ungdommer som ikke har etnisk norsk opphav. Hvilket gir en ekstra dimensjon til en film som garantert vil fenge målgruppa.» 
  13. ^ TERJEEIDSVÅG (3. april 2014). «15 og feststemt Typene og spillet mellom dem er god nok beholdning i løfterik ungdomsfilm litt for glad i sitt eget utseende.» (norsk). Adresseavisen. Besøkt 9. april 2014. «««Natt til 17.» får ikke til alt den prøver på. Som et yngre motstykke til «Oslo 31. august» med en gjeng 15-åringer med sekkene fulle av øl har den kvaliteter som delvis overdøver svakhetene. For foreldre som vurderer å dra på hytta og la 15-åringen være hjemme med kjæresten til «brus i kjøleskapet og Grandiosa i fryser'n» kan den kanskje fungere som skrekkfilm.»» 
  14. ^ May Synnøve Rogne (2. april 2014). «Godt om tapt uskyld og yrende forelskelse i «Natt til 17»» (norsk). Aftenposten. Besøkt 9. april 2014. «Terningkast 4» 
  15. ^ Vibeke C. Christiansen (5. mars 2014). «Vårens store ungdomsfilm Forelskelse, fest, opprør og vennskap. Natt til 17. vil borre seg på netthinnen din.» (norsk). topp.no. Besøkt 9. april 2014. [død lenke]
  16. ^ Nils Vermund Gjerstad (02.04.2014). «Vellaget, men ikke helt troverdig» (norsk). Sunnmørsposten. Besøkt 9. april 2014. ««At en pen og dannet jente (Thea Sofie Loch Næss) fra Oslos vestkant er kjæreste med en somalisk gutt (Samakab Omar) - og også får morens velsignelse for forholdet - virker ganske urealistisk.»» 
  17. ^ Claudio Castello (08.04.2014). «– Urealistisk at vestkantjente er kjæreste med somalisk gutt Debatten raser i kommentarfeltene og på sosiale medier etter refleksjonene til Sunnmørspostens filmanmelder. Ifølge redaktøren ble anmelderen mistolket.» (norsk). Utrop AS. Besøkt 9. april 2014. 
  18. ^ Marianne Kristiansen (9. april 2014). «SLIK SLÅR DE TILBAKE MOT OMSTRIDT FILMANMELDELSE - Hei Sunnmørsposten, dette ER realistisk og svigermor elsker meg!» (norsk). Se og Hør. Besøkt 9. april 2014. 
  19. ^ MARTIN BERGESEN (7. april 2014). «- Skjønner det kan tolkes rasistisk Nå beklager Sunnmørsposten.» (norsk). Dagbladet. Besøkt 9. april 2014. «Ifølge Knudsen vil ikke avisa fjerne anmeldelsen. - Vi kan nesten ikke det. Han står for det han mener, men han kunne begrunnet det på en helt annen måte.» 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]