Narvik Studentradio

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Narvik Studentradio
LansertDesember 1972
LandNorges flagg Norge
Hovedkvarter Høgskolen i Narvik
Eid av Foreningen Narvik Studentersamfunn
Motto«Verdens eneste tiktatoniske FM-radio»

Narvik Studentradio (fork. NSR) er en radiostasjon som sender på FM-båndet i Narvik-området samt på Internett. Stasjonen er Norges første Creative Commons radiostasjon[trenger referanse] (fra 2010) og er Norges eldste lovlige lokalradio.[trenger referanse]

Historie[rediger | rediger kilde]

Begynnelsen[rediger | rediger kilde]

Narvik Studentradio gikk først under navnet «Radio Stroganoff» og hadde sendinger under Vinterfestuka i Narvik. Radio Stroganoff ble første gang sendt i mono i Vinterfestuka 1973 som et forsøksprosjekt. En stereokoder var i produksjon, og rekkevidden var på ca. 100 meter. Kanalen hadde for første gang stereosendinger i Vinterfestuka 1974, på et tidspunkt da NRK ikke hadde stereosendinger nord for Trøndelag. Senderen var laget som en oppgave på Høgskolen i Narvik, med tillatelse fra rektor Kobberstad. Etter at NRK hadde sluttet med sine sendinger for kvelden, kom Radio Stroganoff på luften på en annen frekvens. Radio Stroganoff ble startet av Yngvar Egilsrud, Steingrim Sneve, Tormod Berg, Tor Holmgren, Anne-Ma Sivertsen og Solveig Winter. I 1988 skulle Radio Stroganoff starte med helårsdrift. Men medlemmene var splittet på hvilket navn radiostasjonen skulle ha: Radio Stroganoff hele året, eller bare i Vinterfestuka. På denne tiden var det ca 40 medlemmer. Utenom Vinterfestuka het radioen Narvik Teknikerradio.

1990-årene[rediger | rediger kilde]

I løpet av 90-årene fikk en opp en sender til. Den primære senderen stod i Fjellveien nær Høgskolen i Narvik og sendte på 103.5MHz. En hadde i tillegg en repeater på andre siden av fjorden, hos Norkring, som sendte samme innhold ut på 105MHz. På begynnelsen av 2000-tallet hadde en store problemer med den aldrende senderen i Fjellveien, og en ny og kraftigere sender ble i 2001 installert i Fjellveien, noe som bedret kvaliteten og økt dekningsområdet betraktelig.

2000-årene[rediger | rediger kilde]

På 2000-årene finansierte radioen driften ved å kjøre radiobingo sammen med Radio Narvik, som man også delte frekvens med. Etter hvert ble denne geskjeften ulønnsom og bingodriften ble lagt ned sommeren 2005. Rett etter ble også Radio Narvik, som Narvik Studentradio delte frekvens med, lagt ned og Narvik Studentradio var alene på frekvensen. Det ble etter hvert lagt planer for å skifte over til ny type konsesjon, nisjeradio, som har andre krav til innhold og sendetider.

Opphold og relansering[rediger | rediger kilde]

Narvik Studentradio sluttet med FM-sendingene i 2008 grunnet økonomiske problemer hos daværende eier av produksjons og senderutstyr, Stiftelsen Narvik Studentersamfunn. I perioden etter det hadde en en generell pause i sendingene med sporadisk nettradiodrift samt omstrukturering av driften. August 2010 ble Narvik Studentradio mer aktiv, dette i regi av Kim Roar Foldøy Hauge, Viktor Basso, Vegard Langås, Stig Jakobsen og Glenn Lind Larsen. Den ble jevnlige sendinger som ren nettradio, basert seg på Creative Commons-lisensiert musikk fra blant annet jamendo.com. Alle egenproduksjoner ble lagt ut på web under Creative Commons-lisens. Desember 2010 kjøpte Foreningen Narvik Studentersamfunn alle radiostasjonrelaterte eiendeler fra Stiftelsen Narvik Studentersamfunn, og Narvik Studentradio var igjen eier av sender og produksjonsutstyret. Narvik Studentradio fikk ny FM-konsesjon som nisjeradio i februar 2011 og ble Norges første Creative Commons-radiostasjon på FM-båndet.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]