Naomi Watts

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Naomi Watts
Naomi Watts
Naomi Watts i 2012.
Født Naomi Ellen Watts
28. september 1968 (46 år)
Storbritannia Shoreham, Storbritannia
Samboer Heath Ledger (2002–2004)
Liev Schreiber (2005– )
Yrke Skuespiller
Aktive år 1986-
IMDb IMDb

Naomi Ellen Watts (født 28. september 1968) er en engelsk-australsk skuespiller og produsent.

Watts ble født i Shoreham, Kent, England, der hun bodde til hun var åtte år gammel. Hennes foreldre, Peter og Myfanwy Watts separerte seg fra hverandre da hun var fire år gammel. Da hun var syv år gammel, døde faren. Rett etter farens død, lette moren etter farens familie, og fant noen familiemedlemmer i Llangefni (mer nøyaktig: Llanfawr Farm), i det nordlige Wales. De flyttet dit, og bodde der med Naomis besteforeldre, Hugh og Nikki Roberts. Selv om moren flyttet hit og dit, mest for å flytte sammen med nye kjærester, endte Naomi alltid opp med å flytte tilbake til Llangefni. Der bodde hun til hun var 14 år.

Under en reise til Australia ble moren overbevist om at det var "utfordringenes land" og flyttet hele familien til Sydney. Naomis bestemor, Nikki, var australsk – noe som gjorde det enklere å få i orden de nødvendige dokumentene, da Nikki hadde australsk statsborgerskap.

Naomis far var en lydmaskinist som jobbet med Pink Floyd og hennes mor ble beskrevet av Watts som en hippie med passiv-aggressive tendenser som pleide å true med å sende henne og hennes bror til et fosterhjem for å overbevise besteforeldene til å ta vare på familien, siden hun ikke hadde noen penger etter ektemannens bortgang.

I Sydney begynte Naomi Watts på flere forskjellige skuespillerskoler (og på den første skolen møtte hun Nicole Kidman). i 1986 tok hun en pause fra skuespilleryrket og dro til Japan for å jobbe som modell, men erfaringen hun fikk, bar ingen frukter. Naomi beskriver den perioden som en av de verste i hennes liv, som varte i rundt 4 måneder. Da hun returnerte til Australia, begynte hun å jobbe for en lokal butikk. Der begynte hun å jobbe som assisterende designer med en australsk motemagasin. Naomi gikk tilbake til skuespilleryrket bare fordi en kollega inviterte henne til å delta i et lite skuespill – og da oppdaget hun sin forkjærlighet for skuespillere og skuespilleryrket at hun sluttet i sin jobb og dedikerte hele sitt liv til å bli en skuespiller.

I 2001 var Watts med i David Lynchs film Mulholland Drive. Hun gjorde det så bra i filmen at kritikere priste henne for hennes innsats. Kvaliteten og størrelsen på Naomis roller etter nettopp denne filmen, vokste. Hun var med i den høyst suksessfulle, amerikanske remaken av The Ring, en japansk skrekkfilm.

I 2004 fikk hun en Academy Award-nominasjon som Beste skuespillerinne for hennes innsats i filmen 21 gram. Hun gjentok den bedriften i 2013 for prestasjonen i dramafilmen The Impossible (2012).

Filmografi[rediger | rediger kilde]

År Film Rolle Merknader
2013 Diana Prinsesse Diana
2005 King Kong Ann Darrow
2005 The Ring 2 Rachel Keller
2005 Ellie Parker Ellie Parker
2004 I ♥ Huckabees Dawn Campbell
2004 Assassination of Richard Nixon Marie Andersen Bicke
2004 We Don't Live Here Anymore Edith Evans
2003 21 gram Cristina Peck (Orig. 21 Grams)
2003 Le Divorce Roxeanne de Persand
2003 Ned Kelly Julia Cook
2002 The Ring Rachel Keller
2001 Mulholland Drive Betty Elms/Diane Selwyn
1998 Heldiggrisen Babe i byen Stemme (orig. Babe: Pig in the City)
1995 Tank Girl Jet Girl
1993 Wide Sargasso Sea Fanny Grey
1991 Flirting Janet Odgers
1988 Home and Away Julie Gibson TV-serie

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]