Nakridletia

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Nakridletia
Nomenklatur
Nakridletia
Vršanský et al., 2010
Hører til
insekter,
leddyr,
protostomier
Økologi
Antall arter: 3
Utbredelse: utdødd
Inndelt i

Nakridletia er en utdødd insektgruppe.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Et middelsstort, vingeløst insekt med svært kraftige bein. Kroppsformen er mer eller mindre sylindrisk. Hodet er nokså lite, og thorax er påfallende liten. Munndelene er sterkt reduserte, antennene korte og trådformede. For- og mellombeina er kraftige, bakbeina sterkt forstørret med tykke, spoleformede lår og legger. Bak-leggene ender i en kraftig pigg. Føttene er ganske tynne. Bakkroppen har fingeraktige utvekster på sidene, disse er trolig trakégjeller fra larvestadiet som er tatt med over i det voksne stadiet (paedomorfose). Senere fossilfunn (publisert i 2013) har vist at disse insektene hadde ett par vinger (ovale uten tydelig årenett) som ble kastet av etter hvert, og at hunnene ikke hadde de forstørrede beina, som dermed blir å forstå som tilpasninger til konkurranse om hunnene, eller paring. Kjønnsorganenes bygning tyder også på nært slektskap med Nymphomyiidae.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Artenes spesielle utseende har gitt rom for flere tolkinger. Da den først ble beskrevet, ble beinas bygning tolket som tilpasninger til å holde seg fast på et vertsdyr, og arten forstått som en ektoparasitt. Av mulige, varmblodige vertsdyr i denne perioden er det flygeøglene (Pterosauria) som skiller seg ut, og arten ble foreslått å være en slags flygeøgle-lus. En senere tolking er at beinas bygning kan være tilpasninger til å holde seg fast i rennende vann, og det har blitt pekt på at dyret har en del fellestrekk med den merkelige tovinge-familien Nymphomyiidae, og kanskje bør plasseres der. Oppdagelsen av at hunnene ikke hadde spesielt forstørrede bein, og at de hadde vinger som kastes av (det har også Nymphomyiidae) styrker den andre forklaringen. Vinger som kastes av etter hvert finnes imidlertid også hos ektoparasitter, i familien lusfluer (Hippoboscidae). De reduserte munndelene viser at disse insektene ikke kan ha vært ektoparasitter, mest sannsynlig tok de ikke næring til seg som voksne.

Fossiler[rediger | rediger kilde]

Gruppen er kjent fra fossiler fra Midtre og Øvre jura fra Bada-formasjonen i Russland og fra Daohugou-formasjonen i Kina, 167-145 millioner år før nåtid.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Arten ble først beskrevet som et unikt takson med sin egen orden. Den har senere blitt omtolket og er kanskje en sterkt spesialisert tovinge som lar seg plassere i familien Nymphomyiidae. Dette er foreløpig uavklart.

Treliste

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Huang, D, Nel, A., Cai, C., Lin, Q. & Engel, M.S. (2013) Amphibious flies and paedomorphism in the Jurassic period. Nature 495: 94-97 [1]
  • Penney, D. og Jepson, J.E. (2014) Fossil Insects. An introduction to palaeoentomology. Siri Scientific Press, Manchester, 223 sider. ISBN 978-0-9574530-6-7.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]