Nahppi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Samisk melkebolle eller nahppi, innkommet fra Kautokeino i Finnmark i 1932.
En nordsamisk nahppi skåret av Ole Triumf omkring 1980.

Nahppi er en øselignende melkebolle med skaft som samene brukte til melking av rein, men den har også vært brukt av andre til melking av sau.

Ordet nahppi er nordsamisk, den sørsamiske termen er naehpie. Ordet er det samme som gammelnorsk knappr som betyr (melke)bolle. En nahppi er skåret av tre og har ovalt eller rundt tverrsnitt.

Reinen ble i hovedsak melket på ettersommeren, og en simle kan da avgi ca. 1/4 liter ved hver melking. På denne tiden var insekter plagsomme og reinen ble urolig. En nahppi har derfor en inntrukket munningsrand slik at melken skal holde seg i øsen selv om den kommer i bevegelse. På denne tiden skifter også reinen pels og en nahppi har derfor også en smal åpning slik at det ikke skal være så lett å få røytende hår i melken.

Melking av rein har stort sett opphørt i Norge, men nahppi lages fremdeles i samisk duodji og brukes til da til andre formål.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Aarseth, Bjørn (1993): «Nahppi - arbeidslivets brukskunst.» (Artikkel i Tschudi-Madsen, Stephan, red. (1993): På nordmanns vis. Norsk Folkemuseum gjennom 100 år., Oslo, side 58-59.) ISBN 82-03-16715-2

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]