NOAH

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
NOAH
NOAH
NOAH protesterer mot bruk av sirkusdyrTøyen i Oslo 2012
Foto: C. Hill
Type Forening
Org.nummer 971 275 510
Stiftet 31. desember 1989[1]
Hovedkontor Osterhaus’ gate 12, Oslo
Leder Siri Anjuna Martinsen
Formål Dyrevern
Medlemmer Over 4 000[2]
Motto For dyrs rettigheter
Nettside dyrsrettigheter.no

NOAH er en norsk dyrerettighetsorganisasjon etablert i 1989. NOAHs ideologi bygger på at dyr i likhet med mennesker lever for sin egen del, og har krav på frihet og livsutfoldelse. Organisasjonen arbeider mot all utnytting av dyr, eksemplevis i industrielt husdyrhold, underholdningsindustri, klesproduksjon og jakt. Leder og talsperson i NOAH er veterinær Siri Martinsen.

Bakgrunn og virksomhet[rediger | rediger kilde]

Organisasjonen ble etablert i Oslo i 1989 av en gruppe aktivister med erfaring fra nasjonalt og internasjonalt miljø- og dyrerettighetsarbeid. NOAH har cirka 3000 medlemmer, og har aktivist-koordinatorer på flere steder i Norge. Aktiviteten er basert på frivillig og idealistisk engasjement.

NOAH er partipolitisk og religiøst uavhengig, og representert med ett medlem i Rådet for Dyreetikk. Organisasjonen driver uten offentlig støtte, og virksomheten er basert på medlemsinntekter, gaver og egeninnsats.

NOAH samarbeider med dyrerettighetsorganisasjoner i flere land, og er medlemsorganisasjon i internasjonale nettverk som Fur Free Alliance og kontaktorganisasjon for InterNICHE mot bruk av forsøksdyr i undervisning.

Arbeidet mot bruk av sirkusdyr er et av områdene NOAH har fått oppmerksomhet rundt. I 2005 stod medlemmene bak filmen «Tvunget til å underholde» og en rapport med samme navn, i samarbeid med Animal Defenders International (ASI). Det skapte politisk engasjement rundt velferden til sirkusdyrene, og flere kjente norske personer bidro til medieoppmerksomhet. Sirkusbransjen ved Arild Arnardo mente seg uthengt og misforstått.[3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Nøkkelopplysninger fra Enhetsregisteret
  2. ^ Presentasjon
  3. ^ dagbladet.no (13.04.2005): Kjendisaksjon mot dyr i sirkus, hentet 6. september 2012

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]