NKI Nettstudier

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra NKI Fjernundervisning)
Gå til: navigasjon, søk
NKI Nettstudier
NKI Nettstudier
Grunnlagt 1959
Type Nettstudier
Rektor Nils Johan Brede
Direktør Wenche Halvorsen
Beliggenhet Oslo
Studenter 10 000 (2013)
Ansatte 40 (2013)
Nettsted www.nki.no

NKI Nettstudier tilbyr nettbaserte studier innenfor flere fag og på ulike nivå. Noen kurs tilbys også gjennom organisasjoner som Virke og AOF. NKI Nettstudier er eid av utdanningsgruppen Anthon B. Nilsen Utdanning AS. Skolen har i løpet av året over 10 000 studenter fordelt på flere hundre kurs og studier[trenger referanse]. Utdanning tilbys på alle nivåer fra enkle frittstående kurs og opp til en MBA.

Utdanning[rediger | rediger kilde]

 • Mastergrad
 • Bachelorgrad
 • Fagskole
 • Yrkesrettet utdanning
 • Videregående skole
Fagområder
 • Administrasjon og ledelse
 • Økonomi og regnskap
 • Helse og omsorg
 • Teknisk og transport
 • IT og kommunikasjon
 • Språk
 • Videregående skole

Historie[1][2][rediger | rediger kilde]

1910 - 1920[rediger | rediger kilde]

I 1910 ble Noréns Korrespondens-Institut etablert i Malmö i Sverige av Hilbert Norén. Som vi ser så danner de tre ordene initialene NKI. Hilbert Norén var en nær medarbeider av Hans Svensson Hermod som sto bak den kjente skolen Hermods i Malmö, som startet sine første korrespondansekurs i 1893.

I 1926 har Noréns Korrespondens-Institut økt i omfang og fusjonert med flere andre brevskoler under den nye betegnelsen NKI skolan.

1930 - 1940[rediger | rediger kilde]

I 1936 ble administrasjonen flyttet til Stockholm og gikk nå under navnet Nordisk Korrespondens-Institut. Skolen var blitt stor og konkurrerte med etablerte skoler som Hermods i Malmö. Den faglige tyngden var hovedsakelig tekniske og merkantile studier.

1950 - 1960[rediger | rediger kilde]

I 1958 kontaktet Einar Grepperud (NKIs grunnlegger i Norge) NKIs direktør i Stockholm, Lars Erik Frieberg som innledet samtaler samme år. Einar Grepperud jobbet som kontorsjef ved KA-skolen, en etablert brevskole i Norge. Han så et stort potensial i Norge.

13. februar 1959 ble NKI sitt norgeskontor opprettet i Rådhusgaten 30, med Einar Grepperud som eneste ansatt. Studietilbudet den gang bestod av nærmere 250 tekniske kurs innen ingeniørfaget. Studentene gjennomførte sine studier via brev, en studieform som på den tiden fortsatt var relativt ny i Norge.

I perioden 1961-1963 ble det arbeidet med å få NKI skolen godkjent som offentlig brevskole etter Brevskoleloven av 1947, og etablere en organisasjon. I 1961 flyttet de til Haakon VIIs gate 2 i Vika og senere til Professor Dahls gate 18 ved Majorstua i 1963. I denne fasen var NKI Skolen i Norge for en salgsorganisasjon å regne.

I 1964 ble NKI Skolens tekniske skole etablert, som i en periode var landets største innen sitt fagfelt, og som senere ble til NKI Ingeniørhøgskolen.

I 1965 ble Moderselskapet i Sverige solgt til hovedkonkurrenten Hermods, som hadde en rammeavtale med NKS skolen, som var en direkte konkurrent av NKI Skolen i Norge.

I 1966 solgte Hermods i Sverige den norske NKI avdelingen til eieren av NKS skolen, Ernst G. Mortensen & Co. A/S, som ønsket å slå dette sammen med NKS Skolen.

I 1968 ble NKI skolen kjøpt av Einar Grepperud som får med seg hele den gamle staben og 1. Oktober 1968 etableres den uavhengige NKI Skolen i Norge. Samme år er NKI Skolen delaktig i arbeidet med å etablere interesseorganisasjonen Norsk Brevskoleforbund. Organisasjonen heter i dag Norsk Forbund for Fjernundervisning (NFF) og er fortsatt et viktig forum for faglig samarbeid og dialog mot offentlige myndigheter.

1970 - 1980[rediger | rediger kilde]

I 1972 får NKI Skolen offentlig godkjenning av ingeniørutdanningen på linje med andre offentlige skoler.

I 1972 flytter NKI Skolen inn i egne nye lokaler i prof. Kohts vei 108 på Stabekk i Bærum. Samme år ble også NKI Forlaget etablert.

I 1974 donerer Einar Grepperud NKI skolen og alt det innebærer for å etablere NKI Stiftelsen. Samme år og tiden fremover synker etterspørselen etter teknisk utdanning kraftig og NKI stiftelsen får en tøff utfordring.

I 1983 blir Datahøgskolen opprettet

I 1987 var NKI Stiftelsen først i Europa med å tilby elektronisk fjernundervisning. Høsten 1987 opprettet NKI Stiftelsen et 20-vekttalls kandidatstudium innen administrativ databehandling (ADB). Erfaringene blant lærere og studenter var så gode at NKI Stiftelsen valgte å annonsere tilbudet i Aftenposten våren 1988.

I 1989 samlet NKI Stiftelsen organisasjonen på nye lokaler i Hans Bururms vei 30 på Bekkestua i Bærum.

1990[rediger | rediger kilde]

I 1991 endret skolen navn til NKI Fjernundervisning. Den økende bruken av Internett førte til utviklingen av flere nettstudier.

I 1993 overtok NKI Fjernundervisning Næringsakademiet

I 1994 (våren) lanserte NKI Fjernundervisning andre generasjonen av sin egenutviklede nettskole. I perioden fra 1994-1997 ble antall studenter ved NKI Fjernundervisning nesten fordoblet og Nettskolen registrert som eget varemerke i 1997.

2000[rediger | rediger kilde]

NKI Fjernundervisning lanserte i 2000 den fjerde generasjon av sin egenutviklede nettskole. Etterspørselen etter nettbaserte studier og kurs var nå i sterk vekst. I løpet av denne perioden etablerte skolen seg som Skandinavias største fjernundervisningsinstitusjon og en av Europas største nettskoler. Utviklingen av et bredt studietilbud på videregående skoles nivå mot slutten av 90-tallet bidro sterkt til denne veksten.

I perioden 2002-2006 ble det lansert en rekke nye hjelpemidler for skolens nettstudenter.

I 2002 kunne de første kursene gjennomføres ved bruk av mobile enheter (PDA og andre typer mini PCer).

I 2003 lanserte NKI Fjernundervisning syntetisk tale på alle sine kurs, slik at synshemmede også kunne benytte seg av tilbudet

I 2004 lansertes planleggingssystemet, et system for studenter som ønsket å planlegge egen studiefremdrift.

I 2006 lanserte NKI Fjernundervisning tjenesten Læringspartner, en tjeneste som gjør det mulig for nettstudentene å finne læringspartnere blant sine mange medstudenter, på fagområde og/ eller geografisk bosted.

I 2007 blir NKI Fjernundervisning en del av utdanningsgruppen Anthon B. Nilsen Utdanning AS (ABNU). ABNU anses som den ledende aktøren i Norge innenfor private høyskoler, fagskoler og nettstudier.

Dette året kunne også NKI Fjernundervisning feire 20-års jubileum for sin satsning på nettbasert utdanning. I forbindelse med denne feiringen passerte skolen også studentpåmelding nr 100 000 til sine nettstudier. Skolen kunne nå tilby flere hundre studiemuligheter innen de fleste fagområder.

I 2009 endret NKI Fjernundervisning navn til NKI Nettstudier i all markedsføring og kommunikasjon (skolen juridiske navn er NKI AS). 2009 feirer også skolen sitt 50-års jubileum i Norge.

2010[rediger | rediger kilde]

I 2012 flyttet NKI Nettstudier fra Bekkestua i Bærum til Universitetsgata 10 i Oslo sentrum.

I 2013 lanserte NKI Nettstudier sin første Mastergrad, en MBA i samarbeid med Open University

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]