Norsk Jernbaneklubb

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «NJK»)
Norsk Jernbaneklubb
Org.formForening/lag/innretning
Org.nummer975846709
Stiftet22. mai 1969
LandNorge
HovedkontorOslo
Nettstedwww.njk.no

Norsk Jernbaneklubb (fork. NJK) er en ideell forening for jernbaneinteresserte i Norge.

NJK driver blant annet museumsjernbanene Krøderbanen i Buskerud og Gamle Vossebanen i Hordaland. Foreningen restaurerer eldre jernbanemateriell og kjører også museumstog på det nasjonale jernbanenettet, under navnet Norsk Museumstog. Mesteparten av arbeidet er dugnadsbasert. De utgir også medlemsbladet På Sporet og har et websted med informasjon for jernbaneinteresserte, blant annet et eget diskusjonsforum "Stasjonen" og flere dugnadsdatabaser med fotografier og opplysninger om stasjoner og rullende materiell.

Foreningen ble dannet i mai 1969 og har adresse i Oslo.

Foreningen er medlem av Norges kulturvernforbund.

Lederen er, per 2021, Per Frode Hove.

Norsk Museumstog[rediger | rediger kilde]

Norsk Museumstog er en driftsavdeling i Norsk Jernbaneklubb som arbeider med restaurering, vedlikehold og drift av musealt jernbanemateriell. Alle driftsinntekter går uavkortet til ivaretakelse av vogner og lokomotiver med kulturhistorisk verdi.

Personalet i Norsk Museumstog jobber på frivillig basis for å sikre muligheten til å oppleve togreise slik man gjorde i det 19. og tidlige 20. århundre. Norsk Museumstog samarbeider med Stiftelsen Norsk jernbanearv, Norsk Jernbanemuseum, Norsk Teknisk Museum, Restaurant Sult og andre jernbaneklubber og museer.

Norske Museumstog, som har sin driftsbase i lokstallen på Hønefoss stasjon, disponerer museale lokomotiver og vogner som er i fullt operativ stand. Gjennom hele året blir museumstog kjørt for ulike oppdragsgivere.

På Sporet[rediger | rediger kilde]

På Sporet er Norsk Jernbaneklubbs medlemsblad. Bladet har blitt gitt ut siden 1969.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]