NHH-Symposiet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
NHH-Symposiet
Org.formStudentorganisasjon
Etablert1983
HovedkontorHelleveien 30, 5045 Bergen
LandNorge
Antall ansatteca. 400
Nettstedwww.symposiet.no

NHH-Symposiet er Europas største studentdrevne næringslivskonferanse, drevet utelukkende av frivillige studenter. Den arrangeres annethvert år ved Norges handelshøyskole i Bergen. Konferansen ble arrangert for første gang i 1983, og har siden det hatt mange kjente gjester og foredragsholdere. Konferansen varer i to dager og inneholder blant annet aulaforedrag, parallellforedrag og workshops.[1]

Blant foredragsholderne som har gjestet NHH-Symposiet er den tidligere britiske statsministeren Edward Heath, USAs utenriksminister Henry Kissinger, GATTs direktør Arthur Dunkell, World Trade Organization (WTO) sin første direktør, Peter Sutherland, Bodyshop-grunder Anita Roddick og SAS-sjef Jan Carlzon. Også akademikere som Henry Mintzberg, Michael Porter, Jeffrey D. Sachs, Peter Lorange, Stéphane Garelli og Jay. B. Barney har vært gjester. Videre har flere norske statsministre og statsråder holdt foredrag, slik som Kåre Willoch i 1983, Gro H. Brundtland i 1991, Sigbjørn Johnsen, Trond Giske i 2011 og statsminister Erna Solberg i 2015. Kong Harald gjestet konferansen i 1995, og kronprins Haakon var deltaker i 2007. Han holdt åpningsforedraget to år senere.

Gjennomføringen av NHH-Symposiet er basert på frivillig arbeid av studenter ved NHH. Når alle stillinger i organisasjonen er besatt, har over 350 studenter engasjert seg i arbeidet.

NHH-Symposiet avholdes neste gang den 23.-24. mars 2021 på Norges handelshøyskole i Bergen.

NHH-Symposiet 2021[rediger | rediger kilde]

The Day After Tomorrow[rediger | rediger kilde]

NHH-Symposiet 2021 skal avholdes 23.-24. mars 2021 på Norges handelshøyskole i Bergen.

Henrik Ibsen skrev en gang «At fremtid kan umulig komme; ti når den kommer, er den omme». Da temaet for NHH-Symposiet 2021 ble spikret, var det nettopp denne ånden som var i tankene. Ingen vet hva dagen etter morgendagen bringer – det eneste som er sikkert, er at den kommer.

Når fremtiden banker på døren, er det ofte for sent. Næringslivet har gjentatte ganger blitt overrasket av en uanmeldt fremtid, som blant annet har manifestert seg som kaotiske børskrakk i 1929, 1987, 2008 og 2020. Andre ganger har den vist seg gjennom teknologiske omveltninger som har skapt nye giganter og plassert andre i mausoleet av utdaterte bedrifter. Men det er ikke bare globale utfordringer, ei heller teknologiske nyvinninger, morgendagens bedrift må være forberedt på. Det kan være vel så vanskelig å ri trender eller bransjespesifikke og interne stormer. Under NHH-Symposiet 2021 skal vi fortelle om morgendagens muligheter og hvordan man skal gripe disse.

Navnet på konferansen er inspirert av filmen «the Day After Tomorrow», der kloden går gjennom en plutselig nedkjøling forårsaket av menneskeskapte klimaendringer. Dagens situasjon er ikke særlig annerledes når verdenssamfunnets økonomiske klima er kjølt ned av den mest omfattende pandemien på hundre år. Vi gleder oss til å utforske hvordan ulike aktører har navigert seg gjennom denne turbulente tiden, hvilke innovative løsninger som har blitt utviklet og hvordan nye muligheter danner grunnlaget for suksess dagen etter morgendagen.

Det sies at nød lærer naken kvinne å spinne, men vi synes likevel det er bedre å ha en Mariusgenser på lur i skapet. Dette er essensen av NHH-Symposiet 2021; dersom du vil være klar for dagen etter morgendagen, må du begynne i dag. 23. til 24. mars vil våre foredragsholdere fortelle om hva nettopp de skal gjøre for å gripe fremtiden. Med utgangspunkt i kapital, kompetanse og teknologi, skal vi gi deg oppskriften på en vellykket bedrift, dagen etter morgendagen.

Hvordan vil morgendagens Mariusgenser se ut? Vil revisorer fly på dør med droner? Vil det sonderes etter interstellar olje? Vil fremtidenes kontor hete Microsoft Teams? Er dette spørsmål som holder deg våken på natten? Da må du ta turen til NHH-Symposiet 2021.

Tidligere NHH-Symposia[rediger | rediger kilde]

NHH-Symposiet har opp i gjennom årene hatt forskjellige program og temaer. Blant konferansens tidligere ledere finner man nåværende konsernsjef i BG Group, Helge Lund og de tidligere konsernsjefene i Rieber&Søn, Frank Mohn og Asbjørn Reinkind. Sistnevnte var også en initiativtaker til å starte NHH-Symposiet i 1983.

2019: Recess - Shifting Playgrounds[rediger | rediger kilde]

NHH-Symposiet 2019 ble avholdt 20.-21. mars 2019 på Norges handelshøyskole i Bergen.

Temaet for konferansen var globaliseringens fremtid, og formålet var å gi innsikt i den geopolitiske situasjonen i verden ved å se på endringer i den globale maktbalansen og den økende graden av populisme og proteksjonisme. Det ble undersøkt hvilke konsekvenser disse endringene har for Europa og europeiske bedrifter, og hvordan de kan takles. Under konferansen var det i tillegg et fokus på business og menneskerettigheter. Blant foredragsholderne var Yngve Slyngstad, Isabel Hilton, Henrik Syse, Vidar Helgesen og Kerry Kennedy.

2017: Keeping Up with the Millennials[rediger | rediger kilde]

NHH-Symposiet 2017 ble avholdt 22.-23. mars 2017 på Norges handelshøyskole i Bergen.

Konferansen tematikk dreide seg om å utfordre det etablerte.

Konferansen tok for seg problemstillinger rundt en forretningsverden i stadig forandring og ønsker å utfordre næringslivet til å være en driver av utviklingen, til forskjell fra å kun være en tilskuer. Den satte fokus på bedrifters evne til å være fleksible for å møte utfordringene i morgendagens samfunn og rollen dagens unge har i dette.

NHH-Symposiet 2017 handler om milleniumsgenerasjonen, og deres rolle i å forme fremtiden. Konferansen hadde som mål å gi studentene en stemme i samfunnsdebatten, blant annet gjennom å ta et oppgjør med utdanningssystemet. Som et bidrag til NHH-Symposiet 2017 ble Studentenes Perspektivmelding (SPM) derfor utarbeidet. Denne tok for seg hvordan studenter skal lykkes i morgendagens næringsliv gjennom utdanning. Rapporten ble utarbeidet av utvalgte studenter med hjelp av mentorer og bidragsytere.[2]

2015: Mer for mindre - nye verktøy for vekst[rediger | rediger kilde]

I 2015 ble konferansen avviklet 18. og 19. mars på Norges handelshøyskole.

Temaet i 2015 var produktivitet. Konferansen presenterte problemstillinger rundt en synkende produktivitetsvekst og tok opp forholdet mellom teknologi, innovasjon og arbeidsmarked og bærekraftige bedrifter.[3][4][5]

Foredragsholder Stilling Organisasjon Konferansebidrag
Erna Solberg Statsminster Høyre Aulaforedrag
Jeremy Oppenheim Programme Director New Climate Economy Aulaforedrag
Bart van Ark Chief Economist The Conference Board Aulaforedrag
Micael Dahlén Professor og forfatter Handelshøyskolen i Stockholm Aulaforedrag
Tore Myrholt Seniorpartner McKinsey Aulaforedrag
Jon Gunnar Pedersen Statssekretær Finansdepartementet Aulaforedrag
Jonas Gahr Støre Leder Arbeiderpartiet Morgensamtale
Kristin Skogen Lund Adm.dir. NHO Debatt
Idar Kreutzer Adm.dir. FNO Morgensamtale
Frederic Hauge President Bellona Parallellforedrag
Joakim Hauge[6] Adm.dir. Sahara Forest Project Parallellforedrag
Ylva Lindberg Adm.dir. SIGLA AS Debatt
Jørn Rattsø Leder Produktivitetskommisjonen Aulaforedrag
Christopher Conradi Manager Google at Work Norway Parallellforedrag
Bertil Tungodden Professor NHH Aulaforedrag
Alexander Cappelen Professor NHH Aulaforedrag
Ole Robert Reitan Adm.dir. REMA 1000 Morgensamtale
Øystein Dørum Sjefsøkonom DNB Parallellforedrag
Henrik Syse Filosof og forsker PRIO Workshop
Oddvar Skjæveland Arkitekturpsykolog Mellomrom Arkitekturpsykologi AS Workshop
Olav Haraldseid HR-direktør NorgesGruppen Workshop
Tom Colbjørnsen Professor BI Moderator
Tomas Haglund Circular Economy Lead Accenture Aulaforedrag
Terje Osmundsen Direktør Scatec Solar Debatt
Osvald Bjelland CEO Xyntéo Parallellforedrag
Anne-Kari Bratten Adm.dir. Spekter Morgensamtale
Henrik Slettene Direktør SAS Institute Norge Workshop
Anna Olsson Division Manager Microsoft Norge Workshop
Trond Bjørnenak Professor NHH Workshop
Bjarte Bogsnes Chairman Beyond Budgeting Round Table Workshop
Rune Midtgaard CFO ArcusGruppen Workshop
SolaRoad Solenergiselskap SolaRoad Workshop
Victor Norman Professor NHH Moderator
Jonas Eriksson Fotballdommer FIFA Workshop
Loveleen Rihel Brenna Forfatter og gründer Seema Workshop
Trond Riiber Knudsen Seniorpartner McKinsey Workshop
Aulaforedrag NHH-Symposiet 2009

2013 - I kamp med de store[rediger | rediger kilde]

NHH-Symposiet stilte under konferansen i 2013 spørsmål ved om norske beslutningstakere og systemet er godt nok rustet for dette i tiden fremover. Dette ble belyst gjennom deltemaene War for Talent, langsiktighet, eierskap og vekst.[7][8][9]

Blant foredragsholderne var redaktør og kommentator i Financial Times Martin Wolf, tidligere president i World Business Council for Sustainable Development Björn Stigson, Lisa Mei Wang fra National Economics Research Institute i Kina, direktør i Goldman Sachs Gao Hua Securities Xi Pei, William Cornog fra KKR, Managing Director i Accenture Mark Spelman[10], seniorforsker ved PRIO Henrik Syse, eier i Ferd Johan H. Andresen, utenriksminister Espen Barth Eide, konserndirektør i E.ON Jørgen Kildahl, Lucy Hockings fra BBC, Geir Sviggum[11], Managing Partner International i Wikborg Rein.[12][13]

2011: Fra Egoland til Legoland. – Hvilket land lever du i?[rediger | rediger kilde]

Under denne konferansen ble «Norges største gruppearbeid» arrangert for første gang. Prosjektet gikk ut på at deltakerne ble delt inn i grupper og fikk tildelt en felles utfordring som norsk næringsliv kan stå overfor i fremtiden. Hver gruppe skulle forsøke å finne fram til en løsning på problemet og deretter presentere sine resultater under en paneldebatt. Blant gjestene var David Arkless, Helge Lund, Stine Bosse, Kristin Skogen Lund og Sigbjørn Johnsen.[14]

Aktiviseringssesjon med Lego Serious Play på NHH-Symposiet 2009

2009: Kunsten å overleve – Prestasjon i et langsiktig perspektiv[rediger | rediger kilde]

Kronprins Haakon vendte tilbake fra 2007, men denne gangen som foredragsholder[15]. Kronprinsen holdt åpningsforedraget og snakket om at den massive skjevfordelingen mellom rike og fattige ikke er bra for verdensstabiliteten. Det ble også holdt foredrag av Jon Fredrik Baksaas, Børge Brende, Paul-Chr Rieber og Elin Ørjaseter.

2007: Risiko og uforutsigbarhet – dagens trusler, morgendagens muligheter[rediger | rediger kilde]

NHH-Symposiet 2007 hadde i alt 440 påmeldte deltagere, blant annet Kronprins Haakon Magnus. Blant fordragsholderne var Anne Aasheim, Finn Bergesen jr., Kjell A. Nordström og Kåre Valebrokk. Konferansen ble avsluttet med et foredrag av sjefen til PwC, Samuel DiPiazza jr.

2005: Den intelligente organisasjon – Framtidens norske verdiskaper[rediger | rediger kilde]

Dr. Karen Stephenson fra Harvard School of Design redegjorde for hvordan Pentagon hadde brukt hennes metodeverktøy for å kartlegge al-Qaidas terroristnettverk. Kristin Clemet, Bjørn Wahlroos, Jonas Gahr Støre og Marc Kielburger var noen av dem som stod for foredrag under konferansen.

2003: Verdier – Fra preik til praksis[rediger | rediger kilde]

Ingebrigt Steen Jensen sto sammen med Svein Mollekleiv fra Det Norske Veritas, for åpningsforedraget[16]. Andre bidrag til konferansen kom fra blant annet Jesper Kunde i Kunde & Co og Nokias HR-sjef, Hallstein Mørk.

2001: Konturer av en ny arena[rediger | rediger kilde]

Tidligere statsminister i Sverige, Carl Bildt[17], uttalte i sitt foredrag at «det er kreativiteten og kvaliteten på enkeltmenneskene som blir det viktige». Blant dem som bidro i 2001 finner vi SEB-sjef Lars Thunell, nærings- og handelsminister Grete Knudsen og sjefredaktør i Financial Times, Martin Dickson.

1999: Kunnskap i en digital økonomi[rediger | rediger kilde]

NHH-professor Victor Norman åpnet konferansen. Tormod Hermansen fra Telenor, Svein Aaser fra DNB, Christian Thommesen fra Glamox og Åge Korsvold fra Storebrand holdt innledninger om den nye økonomien. Daværende administrerende direktør i Glamox og tidligere leder av kjernestyret ved Norges handelshøyskole, Christian Thommessen var en annen foredragsholder.

1997: Speed – The New Battlefield[rediger | rediger kilde]

Årets tema handlet om hastighet og raske beslutninger i næringslivet. Blant deltagerne dette året var CEO Helmut Werner fra Mercedes-Benz, CEO John Clarkson fra Boston Consulting Group og Thorvald Stoltenberg.

1995: The Imperatives of Change[rediger | rediger kilde]

Kong Harald V. deltok på symposiet i 1995. Årets foredragsholdere var bl.a. professor ved IMD, Stéphane Garelli, sjeføkonom Norbert Walter i Deutsche Bank, styreleder John Kay fra London Economics Ltd., Vice-Chairman Onno H. Ruding i Citicorp og sjefredaktør Nicholas Colchester fra The Economist. Konferansen ble avsluttet av et lederpanel bestående av konsernsjefen i Storebrand, konsernsjefen i SEB og konsernsjefen i ISS, ettersom man forsøkte å utvide nedslagsfeltet til Skandinavia, og ikke bare Norge.

1993: Uncertainty – Managing in a Turbulent World[rediger | rediger kilde]

Konferansen i 1993 fokuserte på risikohåndtering. DNOs Torstein Hagen oppfordret den norske stat til å selge ut oljeformuen og la andre investere i sektoren. Statoils konsernsjef Harald Nordvik holdt foredrag, det gjorde også McKinsey-direktør Jon R. Katzenbach, GATT-direktør Arthur Dunkel og Karl Glad, samt Svein Aaser fra NHO.

1991: Going for Growth – the Challenge to Scandinavia[rediger | rediger kilde]

I 1991 handlet konferansen om hvordan de nordiske landene kunne finne grobunn for ny vekst i økonomien. Anita Roddick fortalte om bakgrunnen for Body Shop, mens Norges tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland argumenterte for det frie markedets behov for rammer og Michael Porter snakket om late nordmenn, klynger og lokal konkurranse. Jeffrey Sachs la ut om utfordringene knyttet til økonomisk omstilling i de nye østeuropeiske demokratier.

1989: Insight Outwards –Analyzing a Changing Europe[rediger | rediger kilde]

Europa i endring sto på agendaen i 1989. Symposiet fikk dette året besøk av blant annet GATT-direktør Arthur Dunkel, administrerende direktør i IMF, Helene Ploix, EU-kommissær Peter Sutherland og den tidligere amerikanske utenriksministeren Henry Kissinger.

1987: In Quest of the 90’s[rediger | rediger kilde]

Volvo-sjef Pehr Gyllenhammar forutså børskrakket som skulle inntreffe et halvt år senere. Andre kjente bidragsytere var blant annet den tidligere britiske statsministeren Edward Heath som uttalteat «Europa er i forfall. Verdensdelen kan ende som museum.» Strategiprofessoren Henry Mintzberg gjestet også årets konferanse. NHH-Symposiet 1987 ble ledet av tidligere konsernsjef i Statoil, Helge Lund.

1985: Searching for New Opportunities[rediger | rediger kilde]

Foredragsholdere inkluderte blant annet skipsrederne Tharald Brøvig og Jacob Stolt-Nielsen Jr., Stanford-professor Harold Leavitt, industriminister Jan P. Syse, tidligere generaldirektør i Norsk Hydro Torvild Aakvaag, fabrikkeier Johan H. Andresen og VD i Electrolux, Anders Scharp.

1983: Getting Out of Today's Stagnation[rediger | rediger kilde]

Etter inspirasjon fra Symposiet i St. Gallen så det første NHH-Symposiet dagens lys i 1983. Konferansen hadde Kreditkassen og Wilhelm Wilhelmsen som sponsorer. Det offisielle språket var engelsk, og statsminister Kåre Willoch sa følgende om konferansen: «Et meget positivt tiltak, jeg håper og tror at det vil gi konstruktive resultater.» I tillegg til Norges daværende statsminister stod blant annet SAS-sjef Janne Carlzon og NHH-professor Victor Norman for foredrag i høyskolens aula. Den daværende SAS-sjefen ble møtt av skolens eget mannskor, Svæveru'.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]