NHH-Symposiet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
NHH-Symposiet
NHH-Symposiet
Etablert 1983
Hovedkontor Helleveien 30, 5045 Bergen
Antall ansatte 300
Nettside www.symposiet.no

NHH-Symposiet er Nord-Europas største studentdrevne konferanse for næringslivet. Den arrangeres annethvert år ved Norges Handelshøyskole i Bergen. Konferansen ble arrangert for første gang i 1983, og har siden det hatt mange kjente gjester og foredragsholdere. Konferansen varer i to dager og inneholder blant annet aulaforedrag, parallelforedrag og workshops.[1]

Blant foredragsholderne som har gjestet NHH-Symposiet finner vi den tidligere britiske statsministeren Edward Heath, USAs utenriksminister Henry Kissinger, GATTs direktør Arthur Dunkell, World Trade Organization (WTO) sin første direktør, Peter Sutherland, Bodyshop-grunder Anita Roddick og SAS-sjef Jan Carlzon. Også akademikere som Henry Mintzberg, Michael Porter, Jeffrey D. Sachs, Peter Lorange, Stéphane Garelli og Jay. B. Barney har gjestet konferansen. Videre har flere norske statsministre og statsråder holdt foredrag, alt fra Kåre Willochs åpning i 1983, via Gro H. Brundtland (1991) til Sigbjørn Johnsen og Trond Giske i 2011. H.M. Kong Harald gjestet konferansen i 1995, og H.K.H Kronprins Haakon var deltaker i 2007. Han ble så inspirert at han kom tilbake og holdt åpningsforedraget to år senere.[2][3]

Gjennomføringen av NHH-Symposiet er basert på frivillig arbeid av studenter ved NHH. Når alle stillinger i organisasjonen er besatt, har over 300 studenter engasjert seg i arbeidet.

NHH-Symposiet 2015[rediger | rediger kilde]

Neste års konferanse vil finne sted 18. og 19. mars 2015 på Norges Handelshøyskole.

Konferansen i 2015 vil sette produktivitet på dagsordenen. Produktivitetsveksten for vestlige økonomier har vært på vei ned siden 70-tallet, og den årlige veksten er for første gang under én prosent. Norge konkurrerer mot sultne fremvoksende økonomier, venter en eldrebølge og har en velferdsstat som ikke er bærekraftig. Konferansen vil presentere dagens produktivitet sett i et makrobilde; samspillet mellom teknologi, innovasjon og fremtidens arbeidsmarked; viktigheten av bærekraft for bedriftenes fremtid; og avslutter med å ta debatten om beslutninger og gjennomføringskraft.

Aulaforedrag NHH-Symposiet 2009

Fokus[rediger | rediger kilde]

NHH-Symposiets visjon er å være «Den perfekte møteplass». Over 400 deltakere fra næringslivet, det offentlige, politikken, akademia og kulturlivet møter studentene og deres perspektiver og løsninger. Konferansens form, struktur og dens arrangører, gjør NHH-Symposiet til en unik begivenhet i både norsk og europeisk sammenheng.

NHH-Symposiet har også sterk fokus på aktiv deltakelse. De store linjene rundt konferansens tema blir trukket opp i plenumsforedragene i aulaen på NHH, og så får deltakerne mulighet til å dykke dypere ned i problemstillingene gjennom mindre parallellforedrag og workshops.[4]

Tidligere NHH-Symposier[rediger | rediger kilde]

NHH-Symposiet har opp i gjennom årene hatt varierte program og temaer. Det har vært satset på nye tanker og kontroversielle ideer, både fra talerstolen og gjennom workshops. Ved å være en gjennomgående studentdrevet konferanse, har NHH-Symposiet hatt frie tøyler til å velge temaer som utfordrer dagens sannheter og gir deltakerne et annerledes syn på morgendagens næringsliv. Blant konferansens tidligere ledere finner man nåværende konsernsjef i Statoil, Helge Lund, og de tidligere konsernsjefene i Rieber&Søn, Frank Mohn og Asbjørn Reinkind. Sistnevnte var også en sentral initiativtaker til å starte NHH-Symposiet i 1983.

2013 - I kamp med de store[rediger | rediger kilde]

I 2013 vil fremvoksende økonomier for første gang utgjøre brorparten av verdens BNP. Det økonomiske tyngdepunktet i verden forflytter seg dermed til fordel for de fremvoksende økonomiene og BRIC-landene (Brasil, Russland, India og Kina) spesielt. NHH-Symposiet stilte under konferansen i 2013 spørsmål ved om norske beslutningstakere og systemet er godt nok rustet for dette i tiden fremover. Hvordan kan norske virksomheter posisjonere seg best mulig for å møte utfordringene og mulighetene strukturendringene medfører? Dette ble belyst gjennom fokus på deltemaene War for Talent, langsiktighet, eierskap og vekst.[5]

Blant foredragsholderne var redaktør og kommentator i Financial Times Martin Wolf, tidligere president i World Business Council for Sustainable Development Björn Stigson, Lisa Mei Wang fra National Economics Research Institute i Kina, direktør i Goldman Sachs Gao Hua Securities Xi Pei, William Cornog fra KKR, Managing Director i Accenture Mark Spelman[6], seniorforsker ved PRIO Henrik Syse, eier i Ferd Johan H. Andresen, utenriksminister Espen Barth Eide, konserndirektør i E.ON Jørgen Kildahl, Lucy Hockings fra BBC, Geir Sviggum[7], Managing Partner International i Wikborg Rein.[8][9]

2011: Fra Egoland til Legoland. – Hvilket land lever du i?[rediger | rediger kilde]

Norge har en av verdens høyeste levestandarder. Vi har gjort mye riktig for å havne i en slik situasjon, men likevel er det viktig at vi ikke slår oss til ro med de valg og løsninger som har ført oss hit. Det er ikke slik at gårsdagens løsninger nødvendigvis er svaret på morgendagens utfordringer. Under denne konferansen ble "Norges største gruppearbeid" arrangert for første gang. Prosjektet gikk ut på at deltakerne ble delt inn i grupper og fikk tildelt en felles utfordring som norsk næringsliv vil stå overfor i fremtiden. Hver gruppe skulle så forsøke å finne fram til en løsning på problemet og deretter presentere sine resultater under en paneldebatt. Kjente gjester: David Arkless, Helge Lund, Stine Bosse, Kristin Skogen Lund og Sigbjørn Johnsen.[10]

Aktiviseringssesjon med Lego Serious Play på NHH-Symposiet 2009

2009: Kunsten å overleve – Prestasjon i et langsiktig perspektiv[rediger | rediger kilde]

Finanskrisen var på sitt verste, men et aktuelt tema fikk likevel næringslivet til konferansen. H.K.H. Kronprins Haakon vendte tilbake fra 2007, men denne gangen som foredragsholder[11]. Kronprinsen holdt åpningsforedraget og snakket om at den massive skjevfordelingen mellom rike og fattige ikke er bra for verdensstabiliteten. Andre høydepunkt for deltagerne var foredrag av Jon Fredrik Baksaas, Børge Brende, Paul-Chr Rieber og Elin Ørjaseter.

2007: Risiko og uforutsigbarhet – dagens trusler, morgendagens muligheter[rediger | rediger kilde]

NHH-Symposiet 2007 knuste deltakerrekorden fra 2003 med i alt 440 påmeldte deltagere. H.K.H. Kronprins Haakon var en av dem. Risiko og uforutsigbarhet, dagens trusler, morgendagens muligheter var et brennaktuelt tema, og tiltrakk seg mange profilerte foredragsholdere. Blant disse var Anne Aasheim, Finn Bergesen jr., Kjell A. Nordström og Kåre Valebrokk. Konferansen ble avsluttet med foredrag av verdenssjefen til PwC, Samuel DiPiazza jr.

2005: Den intelligente organisasjon – Framtidens norske verdiskaper[rediger | rediger kilde]

NHH-Symposiet 2005 kunne by på et særdeles allsidig program med mange sterke navn. Dr. Karen Stephenson fra Harvard School of Design fortalte hvorfor Pentagon hadde brukt hennes metodeverktøy til å kartlegge al-Qaidas terroristnettverk. Kristin Clemet, Bjørn Wahlross, Jonas Gahr Støre og Marc Kielburger var noen av dem som stod for foredrag under konferansen.

2003: Verdier – Fra preik til praksis[rediger | rediger kilde]

I 2003 satt NHH-Symposiet ny rekord på deltagerantall, konferansen trakk til seg mange deltagere med et brennaktuelt tema og inspirerende foredragsholdere. PR-guru Ingebrigt Steen Jensen sto sammen med Svein Mollekleiv fra Det Norske Veritas, for åpningsforedraget[12]. Andre bidrag til konferansen kom fra blant annet Jesper Kunde i Kunde & Co og Nokias HR-sjef, Hallstein Mørk.

2001: Konturer av en ny arena[rediger | rediger kilde]

Posisjonering, konsolidering, transformasjon og innovasjon var stikkord NHH-Symposiet tok for seg i 2001. Tidligere statsminister i Sverige, Carl Bildt[13], fastslo i sitt foredrag at ”det er kreativiteten og kvaliteten på enkeltmenneskene som blir det viktige”. Blant dem som bidro i 2001 finner vi SEB-sjef Lars Thunell, nærings- og handelsminister Grete Knudsen og sjefredaktør i Financial Times, Martin Dickson.

1999: Kunnskap i en digital økonomi[rediger | rediger kilde]

NHH-Symposiet gikk inn i det nye årtusenet med et norsk tema for første gang i konferansens historie. NHH-professor Victor Norman åpnet en konferanse med flust av norske konsernsjefer på talerlisten. Tormod Hermansen fra Telenor, Svein Aaser fra DNB, Christian Thommesen fra Glamox og Åge Korsvold fra Storebrand leverte deres betraktninger av den nye økonomien. Daværende administrerende direktør i Glamox og tidligere leder av kjernestyret ved Norges Handelshøyskole, Christian Thommesen, var blant friskusene med uttalelsen "Distriktspolitikken står lagelig for hugg. Vi kan ikke lenger blande distrikts- og næringspolitikk".

1997: Speed – The New Battlefield[rediger | rediger kilde]

Årets tema handlet om hastighet og raske beslutninger i næringslivet. Deltagerne dette året fikk oppleve CEO Helmut Werner fra Mercedes-Benz, CEO John Clarkson fra Boston Consulting Group og Thorvald Stoltenberg.

1995: The Imperatives of Change[rediger | rediger kilde]

Kong Harald V. kastet glans over Symposiet i 1995. Årets foredragsholdere var bl.a. professor ved IMD, Stéphane Garelli, sjeføkonom Norbert Walter i Deutsche Bank, styreleder John Kay fra London Economics Ltd., Vice-Chairman Onno H. Ruding i Citicorp og sjefredaktør Nicholas Colchester fra The Economist. Konferansen ble avsluttet av et lederpanel bestående av konsernsjefen i Storebrand, konsernsjefen i SEB og konsernsjefen i ISS, ettersom man forsøkte å utvide nedslagsfeltet til Skandinavia og ikke bare Norge.

1993: Uncertainty – Managing in a Turbulent World[rediger | rediger kilde]

Konferansen i 1993 fokuserte på hvordan man kan håndtere risiko. DNOs Torstein Hagen oppfordret den norske stat til å selge ut oljeformuen og la andre investere i sektoren. Statoils konsernsjef Harald Nordvik holdt foredrag, det gjorde også McKinsey-direktør Jon R. Katzenbach, GATT-direktør Arthur Dunkel og Karl Glad, samt Svein Aaser fra NHO.

1991: Going for Growth – the Challenge to Scandinavia[rediger | rediger kilde]

I 1991 handlet konferansen om hvordan de nordiske landene kunne finne grobunn for ny vekst i økonomien. Anita Roddick fortalte om suksessen Body Shop, Norges tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland argumenterte for det frie markedets behov for rammer, ledelseguru Michael Porter snakket om late nordmenn, klynger og lokal konkurranse, mens Jeffrey Sachs la ut om utfordringene knyttet til økonomisk omstilling i de nye øst-europeiske demokratier.

1989: Insight Outwards –Analyzing a Changing Europe[rediger | rediger kilde]

Europa i endring, og en enda mer kompleks verden sto på agendaen i 1989. Konferansen hadde også Berlinmurens fall i mente. Symposiet fikk dette året besøk av mange kjente personer, deriblant GATT-direktør Arthur Dunkel, administrerende direktør i IMF, Helene Ploix, EU-kommissær Peter Sutherland og den tidligere amerikanske utenriksministeren Henry Kissinger.

1987: In Quest of the 90’s[rediger | rediger kilde]

Symposiet i 1987 var sterkt influert av datidens jappetid. Fokuset da lå på nye ideer og tanker om det kommende tiåret. Konferansens mest minneverdige øyeblikk var da Volvo-sjef Pehr Gyllenhammar forutså børskrakket som skulle inntreffe et halvt år senere. Andre prominente bidragsytere var blant annet den tidligere britiske statsministeren Edward Heath som uttalte følgende: ”Europa er i forfall. Verdensdelen kan ende som museum." Den verdenskjente strategiprofessoren Henry Mintzberg gjestet også årets konferanse. NHH-Symposiet 1987 ble ledet av tidligere konsernsjef i Statoil, Helge Lund.

1985: Searching for New Opportunities[rediger | rediger kilde]

I 1985 skulle konferansens tittel inspirere til en mer offensiv holdning i næringslivet. Foredragsholdere denne gangen inkluderte blant annet skipsrederne Tharald Brøvig og Jacob Stolt-Nielsen Jr., Stanford-professor Harold Leavitt, industriminister Jan P. Syse, tidl. generaldirektør i Norsk Hydro Torvild Aakvaag, fabrikkeier Johan H. Andresen og VD i Electrolux, Anders Scharp.

1983: Getting Out of Today's Stagnation[rediger | rediger kilde]

Etter inspirasjon fra Symposiet i St. Gallen så det første NHH-Symposiet dagens lys i 1983. Konferansen hadde Kreditkassen og Wilhelm Wilhelmsen som sponsorer. Det offisielle språket var engelsk, og statsminister Kåre Willoch sa følgende om konferansen: "Et meget positivt tiltak, jeg håper og tror at det vil gi konstruktive resultater.” Bortsett fra Norges daværende statsminister, stod blant annet SAS-sjef Janne Carlzon og NHH-professor Victor Norman for foredrag i høyskolens aula. Den daværende SAS-sjefen ble møtt av skolens eget mannskor, Svæveru'.

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ http://www.symposiet.no/
 2. ^ http://www.bertrand.no/nyheter/article/tommy-fjeldheim-som-foredragsholder-paa-nhh-symposiet/
 3. ^ http://www.bt.no/na24/article808796.ece#.UzQdZvmHiSo
 4. ^ https://www.econa.no/studenter-grip-muligheten-engasjer-dere-i-studietiden?bloggarkiv=true
 5. ^ http://www.uriks.no/den-okonomiske-makten-endrer-seg/
 6. ^ Mark Spelman
 7. ^ http://www.wr.no/en/People/Partners/Geir-Sviggum
 8. ^ http://www.dn.no/nyheter/2013/03/13/-norge-et-land-helt-uten-problemer
 9. ^ http://blogg.bt.no/preik/2013/03/13/dommedagsprofeten/#.UzQdZPmHiSo
 10. ^ http://paraplyen.nhh.no/paraplyen/arkiv/2011/mars/full-fart-/
 11. ^ http://www.ba.no/nyheter/article4185722.ece
 12. ^ http://www.bt.no/meninger/--Sats-pa-Norge-for-alle-2414620.html#.U4jUKJSSxyk
 13. ^ http://www.bt.no/na24/Bildt-til-NHH-symposium-2356148.html#.U4jUJpSSxyk

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]