Næringsliv i Mo i Rana

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Næringsliv i Mo i Rana omfatter et bredt utvalg av næringsgrener innenfor industri, handel, tjenesteytelse, fritidstilbud, finans, transport og turisme. Mo i Rana vokste opp som et handelssentrum på det nordlige Helgeland etter at Lars Aagaard Meyer i 1860 fikk tillatelse av Kong Karl IV til å drive butikk innenfor byens eldste bebyggelse på Moholmen. Meyer spilte en viktig rolle lokalt, men også i Nord-Sverige, hvor en utstrakt handel spilte en indrende rolle i nødsårene på slutten av 1860-tallet. Etter andre verdenskrig ble Mo i Rana kjent som en industriby med hjørnesteinsbedriftene Norsk Jernverk (1946–1988) og Norsk Koksverk (1964–1988). Norsk Jernverk ble i 1946 den dominerende industriplass i byen og regionen, og var sterkt medvirkende til at folketallet økte fra 9 364 i 1946 til 22 492 i 1964. Etter privatiseringene i 1988 er de ulike delene av virksomheten siden 1990 videreført av det største industrimiljøet Mo industripark, under ledelse av Mo Industripark AS. Industriparken har i dag 110 bedrifter og 2335 ansatte (september 2015).

En rekke statlige institusjoner er etablert i Mo i Rana, blant annet Nasjonalbiblioteket, NRKs lisensavdeling, Statens innkrevingssentral, Posten Kommunikasjon og Nordland Teater. Også privat næringsliv finnes utenfor industriparken, med TAG systems som det fremste eksempelet. Mo i Rana har flere hoteller hvor Rica Meyergården hotell er det største. Rana Blad er eneste lokalavis.

Radio 3 Rana er byens lokalradio.

Statens innkrevingssentral ble etablert i 1990 i Mo i Rana som en etat underlagt Justisdepartmentet. I 2001 ble virksomheten underlagt Finansdepartementet.

Nasjonalbiblioteket ble etablert i Mo i Rana i 1989 med en avdeling som ligger både over og under bakken. Bygningen inneholder avansert utstyr for mikrofilming, filmrestaurering og digitalisering. Institusjonen arbeider med bevaring av papir, foto, film og datamateriale. Inngangen til lagringshallene er lagt så høyt oppe i fjellsiden at et potensielt høyere havnivå som resultat av en nedsmelting av polkapper og isbreer ikke vil skade kulturskattene.

Rana Produkter er en attføringsbedrift som ble opprettet i 1968. Bedriftens virksomhetsområde er primært grafisk produksjon, men også silketrykkeri, bokbinderi, gravør, skilt, skiltsystasjon, lysreklame/reklameartikler og eget trykkeri.