Nålen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
For den danske filmen fra 1951, se Nålen (1951)
Nålen
orig. Eye of the Needle
Generell informasjon
SjangerThriller
Utgivelsesår1981
Prod.landStorbritannia
Lengde1 t. 52 min.
SpråkEngelsk
Aldersgrense16 (Norge)
Bak kamera
RegiRichard Marquand
ProdusentStephen J. Friedman
ManusforfatterStanley Mann
MusikkMiklós Rózsa
SjeffotografAlan Hume
KlippSean Barton
Foran kamera
MedvirkendeDonald Sutherland
Kate Nelligan
Christopher Cazenove
Prod.selskapKings Road Entertainment
Premiere24. juli 1981 (USA)
13. november 1981 (Norge)
17. des. 1981 (Storbritannia)
Eksterne lenker

Nålen (originaltittel: Eye of the Needle) er en britisk spion-thriller fra 1981 regissert av Richard Marquand. Filmen handler om en tysk agent som lever et dobbeltliv i England mens andre verdenskrig herjer. Hans oppdrag er å avsløre de alliertes planer for invasjonen av Frankrike. Han må i all hast flykte tilbake til Tyskland, men ender opp på en øy utenfor Skottland som kun er bebodd av et ektepar og deres sønn. Hovedrollene spilles av Donald Sutherland, mens sentrale biroller spilles av Kate Nelligan og Christopher Cazenove. Den er basert på en roman av Ken Follett med samme navn fra 1978.

Handling[rediger | rediger kilde]

Faber, alias Nålen, er en tysk spion som lever et dobbeltliv i England mens andre verdenskrig herjer. Hans oppdrag er å avsløre de alliertes planer for invasjonen av Frankrike - D-dagen. Tilnavnet har han fått på grunn av sin effektive håndtering av uforutsette hindringer. Mennesker som kommer i hans vei likviderer han med en stilett.

Parallelt følges livet til Lucy og David, et ungt par som på sin bryllupsdag forulykket under en hasardiøs biltur. Brudgommen blir lam fra livet og ned. Ute av stand til å takle samfunnet som invalid har han overtalt sin hustru Lucy til å leve i total isolasjon på en øy i Skottland.

På slutten av krigen får Faber rede på helt avgjørende informasjon og i all hast forsøker han til ta seg tilbake til Tyskland. Han tar seg ombord et skip i påvente av at en tysk ubåt skal plukke ham opp et stykke ut på sjøen. Men en storm gjør at han ender som skipbrudden på nettopp den øya som er bebodd av Lucy, David og deres sønn, samt en gjeter som hjelper dem. Han blir kjent med ekteparet og får blir boende hos dem inntil videre. Ensom og hånet av sin bitre og invalide ektemann, faller Lucy for den gåtefulle fremmede, uten å vite at han er en forræder fast bestemt på å forhindre invasjonen på D-dagen. Ektemannen er tidligere offiser i RAF og kjøper ikke helt Fabers forklaring om hvorfor han endte opp på øya. Etterhvert begynner han å mistenker at han ikke er den han utgir seg for. Faber forsøker å etablere radiokontakt med Tyskland for å kunne sende den livsviktige informasjonen om invasjonsplanene.

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Nålen ble ingen publikumssuksess.[1] Den innbrakte $17,6 millioner i USA.[2]

Både Roger Ebert og Leonard Maltin gav den 3 av 4 stjerner.[3][4]

I rollene[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ LLC, New York Media (25. oktober 1982). New York Magazine (engelsk). New York Media, LLC. 
  2. ^ «Eye of the Needle (1981) - Box Office Mojo». www.boxofficemojo.com. Besøkt 5. september 2019. 
  3. ^ Ebert, Roger. «Eye of the Needle Movie Review (1981) | Roger Ebert». www.rogerebert.com (engelsk). Besøkt 5. september 2019. 
  4. ^ Maltin, Leonard (2. september 2014). Leonard Maltin's 2015 Movie Guide (engelsk). Penguin. ISBN 9780698183612. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]