Myrte

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Myrte
Vanlig myrte, Myrtus communis
Vanlig myrte, Myrtus communis
Vitenskapelig(e)
navn
:
Myrtus
Norsk(e) navn: myrteslekten
Hører til: myrtefamilien,
Myrtales,
Rosidae,
egentlige tofrøbladede planter
Antall arter: 2
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: Sør-Europa, Nord-Afrika
Arter:

Myrteslekten (Myrtus) er en planteslekt i myrtefamilien innenfor ordenen Myrtales. Den omfatter 2 arter av forvedete busker eller lave løvtrær med utbredelse i Sør-Europa og Nord-Afrika. Arten Luma myrtus i Chile har tidvis vært regnet til slekten som Myrtus luma, men dette er ikke allment anerkjent.

De blå-svarte bærene av vanlig myrte.

Artene er inntil 5 meter høye. Bladene er hele og 3-5 cm lange, og avgir eteriske oljer. Blomstene på begge arter har 5 hvite kronblad, og mange støvbærere. Bærene er runde og blå-svarte.

Myrte eller vanlig myrte (Myrtus communalis) vokser naturlig langs Middelhavet, og dyrkes ofte. Busken har ovale, spisse helrandete blader og hvite blomster og blå-svarte, runde bær. Bladene har et vokslag og er mellomgrønne. Blomstringen skjer mai-august, og blomstene står på forvedete blomsterstilker. Planten brukes som urt og i likør, samt som bonsai-tre. På Sardinia og Corsica brukes bærene til likørene Mirto Rosso og Mirto Bianco.

Saharamyrte (Myrtus nivellei) regnes nå av de fleste forskere som en egen art. Den vokser kun i fjellstrøk i det sørlige Algerie og i Tibetsi-fjellene i Tsjad, og regnes som en truet art. Den vokser i fjellskog, og benyttes til utvinning av eterisk olje fra bladene. I parfyme har oljen den effekt at virkningen står imot svært varmt, tørt klima.

Både Hippokrates, Plinuis, og Galen omtalte myrte og dens medisinske egenskaper.

Galleri[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

botanikkstubbDenne botanikkrelaterte artikkelen er dessverre kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.