Myrsoldater

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Myrsoldater
Førsteutgaven fra 1935
orig. Die Moorsoldaten. 13 Monate Konzentrationslager
Forfatter(e)Wolfgang Langhoff
SpråkTysk
Utgitt1935
ForlagSchweizer Spiegel

Myrsoldater er en selvbiografisk roman som ble utgitt i 1935 av den tyske skuespilleren og regissøren Wolfgang Langhoff. «Myrsoldater» ble også brukt som betegnelse på tyske desertører og militærnektere som ble satt til straffarbeid i de myrlendte områdene ved grensen til Nederland.

Boken var en av de første bøkene som beskrev de tyske konsentrasjonsleirene. Den omhandler forfatterens 13 måneders opphold i konsentrasjonsleiren Börgermoor, nær grensen til Nederland.

Myrsoldater ble utgitt i Sveits, og ble raskt en bestselger. Førsteutgaven ble utsolgt i løpet av tre dager.[1] Den ble raskt utgitt på mange språk i andre europeiske land og den første norske utgaven kom ut allerede i 1935. Boken fikk stor innflytelse og mange norske tidsvitner fra konsentrasjonsleirene oppgir at de var forberedt på hva de hadde i vente fordi de hadde lest boken.

Boken skal ha gjort stort inntrykk på forfatteren Jens Bjørneboe. Til Stavanger Aftenblad skal han ha uttalt følgende i 1970: «I grunnen ble vel hele forfatterskapet idémessig fastlagt i løpet av den ettermiddagen jeg satt og leste boken».[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ [1] Arkivert 21. januar 2009 hos Wayback Machine. Music during the Holocaust
  2. ^ [2][død lenke] - Boken som endret Bjørneboes liv (Riksmålsforbundet)