Myrkveldfly

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Myrkveldfly
myrkveldfly
Nomenklatur
Acronicta menyanthidis
Esper, 1789
Populærnavn
myrkveldfly
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenSommerfugler
FamilieNattfly
SlektAcronicta
Økologi
Habitat: myr
Utbredelse: den palearktiske sone; i Norge nord til Nord-Trøndelag, kanskje også i Finnmark

Myrkveldfly (Acronicta menyanthidis) er en sommerfugl som tilhører familien nattfly (Noctuidae). Denne grå arten lever på myrer.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Et middelsstort (vingespenn 35 – 41 mm), grått nattfly, noe kraftigere bygd enn de fleste andre Acronicta-artene. Antennene er trådformede, brystet er kledt med grå hår, med to små, svarte flekker. Forvingen er nokså lys grå med spredte, svarte tegninger. Disse omfatter en kraftig, Y-formet strek ved roten, en liten, mørk ring litt innenfor midten og en serie kraftige, halvmåneformede merker som til sammen danner en tannete tverrlinje, nær ytterkanten. Disse merkene er hvite på innersiden (den konvekse siden). Bakerst ved roten av vingen er det et hvitt felt. Bakvingen er nokså jevnt bestøvet grå, slik skiller den seg fra de fleste andre kveldfly som har hvite bakvinger. Larven er mørkbrun med lange, grå hår.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Myrkveldflyet lever på myr, og finnes opp til bjørkebeltet i fjellet. Larvens næringsplanter er blant andre bukkeblad (Menyanthes trifoliata), pors (Myrica gale), vier-arter (Salix spp.), bjørk (Betula spp.) og ulike slags bærlyng (Vaccinium spp.). De voksne sommerfuglene flyr om natten i mai – juli.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Myrkveldflyet finnes i Mellom- og Nord-Europa, videre østover til Amur. I Norge er den forholdsvis vanlig på Sørlandet og Østlandet. Fra Vestlandet foreligger det bare ett funn, fra Bjerkreim i Rogaland. Den finnes også noen steder i Nord-Trøndelag, og det er noen ubekreftede funn fra Finnmark.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Norges sommerfugler – Myrkveldfly [1][død lenke]
  • Aarvik, L., Beggren, K. og Hansen, L.O. (2000) Catalogus Lepidopterorum Norvegiae. Lepidopterologisk Arbeidsgruppe/Nordk Institutt for Skogforskning. ISBN 82-995095-1-3
  • Nettsiden Svenska Fjärilar, med bildegalleri: [2]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]