Myrdvergmåler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Myrdvergmåler
Nomenklatur
Eupithecia gelidata
Möschler, 1860
Populærnavn
myrdvergmåler
Hører til
dvergmålere, Larentiinae, egentlige målere,
målere,
sommerfugler,
insekter
Økologi
Habitat: myr
Utbredelse: den palearktiske sone og Nord-Amerika

Myrdvergmåler (Eupithecia gelidata) er en sommerfugl i gruppen av de egentlige målere (Geometridae). Den hører til den artsrike slekten dvergmålere (Eupithecia) og er funnet over hele Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En liten (vingespenn 17 – 22 mm), slank, lysbrun eller lysgrå måler. Forvingen har vanligvis et markert, hvitt tverrbånd omtrent 2/3 ut i vingen og et bredt, litt mørkere tverrbånd like innenfor dette, ellers kan den ha flere, mer eller mindre markerte, tverrbånd. Den mørke flekken som mange dvergmålere har midt i forvingen mangler eller er ganske liten. Bakvingen er litt blekere enn forvingen. Larven er lang og slank, enten grønn eller brun, med en rekke av sammenhengende, pileformede, litt mørkere flekker langs ryggen.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Arten lever på myrer. Larvene lever på finnmarkspors (Rhododendron tomentosum), men den må også ha andre næringsplanter da arten har en mye videre utbredelse i Norge enn finnmarksporsen.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten er holarktisk, det vil si at den finnes både i den palearktiske sone og den nearktiske region. I Europa forekommer den fra Tyskland og Slovakia og nordover. I Norge er arten funnet stort sett over hele landet, men den ser ut til å ha et tyngdepunkt mot nord og øst i landet.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]