Myggblom

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Myggblom
Nomenklatur
Hammarbya paludosa
Synonymi
Malaxis paludosa
Populærnavn
myggblom[1]
Hører til
orkidefamilien,
Asparagales,
enfrøbladete planter
Miljøvern
Norsk rødliste:
Regionalt utryddetRegionalt utryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftig

NT — Nær truet
Artsdatabanken (2021)[2]

Økologi
Habitat: torvmyr
Utbredelse: Over hele den nordlige halvkule (sirkumboreal)

Myggblom (Hammarbya paludosa) er en plante i orkidéfamilien (marihandfamilien).

Utseende[rediger | rediger kilde]

Myggblom er en svært uanselig orkide, faktisk enda mer uanselig enn knottblom. Den blir noen få centimeter høy, med en gulgrønn farge og et knippe gulgrønne blomster i aks oppover stengelen. Ved basis har planta et par små blad med yngleknopper i bladkantene, for å sikre reproduksjon.

Forekomster i Norge[rediger | rediger kilde]

Myggblom er en typisk myrplante, og den pleier å vokse på de dypeste områdene i myra. Den er ikke knytta spesielt til høyt kalk- eller næringsinnhold i myra, men den er allikevel ikke vanlig å finne.

Selv om planta ingen steder er vanlig, vokser den spredt over hele landet nord til Balsfjord i Troms. Den er derfor ikke freda på noen som helst måte, og voksemåten freder nok planta mye i seg selv. I Norsk rødliste for arter (2021) står den som nær trua (NT).

Nomenklatur[rediger | rediger kilde]

Det norske navnet myggblom betyr svært sannsynlig at planta har små «mygglignende» blomster. Det kan og henspille på at planta vokser i myr.

Hammarbya, plantas latinske slektsnavn, stammer fra navnet Hammarby. Det er nemlig navnet på godset der Carl von Linné bodde. paludosa betyr «vokser i myr».

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 3. mars 2022. Besøkt 3. mars 2022. 
  2. ^ Solstad H, Elven R, Arnesen G, Eidesen PB, Gaarder G, Hegre H, Høitomt T, Mjelde M og Pedersen O (24. november 2021). «Karplanter. Vurdering av myggblom Hammarbya paludosa som NT for Norge»Åpent tilgjengelig. Norsk rødliste for arter 2021. Artsdatabanken. Besøkt 30. mars 2023. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]