Mycobacterium tuberculosis

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Mycobacterium tuberculosis
Mycobacterium tuberculosis
Mycobacterium tuberculosis
Vitenskapelig(e)
navn
:
Mycobacterium tuberculosis
Zopf, 1883
Norsk(e) navn: tuberkelbasill
Hører til: mycobakterier,
aktinobakterier,
bakterier
Habitat: menneske og dyr
Utbredelse: global
Varieteter:
  • Mycobacterium africanum
  • Mycobacterium bovis
  • Mycobacterium canetti
  • Mycobacterium microti


Mycobacterium tuberculosis er en syrefast bakterie som forårsaker de fleste tilfeller av tuberkulose. Den ble første gang beskrevet 24. mars 1882 av Robert Koch, som senere fikk Nobelprisen for sin oppdagelse.

Dets genom er sekvensert. Mycobacterium tuberculosis er en Gram-positiv obligat aerob mycobacterie, som deler seg hver 16.-20. time. Den er ekstremt langsomt voksende i forhold til andre bakterier, hvor man som regel måler delingstid i minutter (f.eks. E. coli, som deler seg hvert 20. minutt).

Bakterien dyrket fram i et labratorium.

Utseendemessig er Mycobacterium tuberculosis en liten stav, som kan motstå svake desinfeksjonsmidler og kan overleve i tørr fase i flere uker, men vokser kun innenfor en organisme. Bakterien kan påvises mikroskopisk ved dets karakteristiske utseende ved fargning, den tar til seg visse fargestoffer etter å ha blitt behandlet med en sur oppløsning, og blir derfor klassifisert som en syre-fast stav. Den mest vanlige fargeteknikken er Ziehl-Neelsen fargning, gjør at bakterien får et rødt utseende mot en blå bakgrunn.. Syre-faste staver kan også visualiseres med fluoriserende mikroskopi, og ved auramin-rhodamin fargning. Årsaken til at den er syre-fast, ligger i bakteriens tykke voksaktige cellevegg. Denne celleveggen er også forklaringen på dannelse av tuberkulomer som dannes ved sykdommen tuberkulose. Denne komponenten kalles på engelsk for cord factor.

Det er vanskelig å dyrke frem bakterien, de typiske vekstkulturer er Löwenstein-Jensen medium og Middlebrook medium.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Wikispecies-logo.svg Wikispecies: Mycobacterium tuberculosis – detaljert artsinformasjon
medisinstubbDenne medisinrelaterte artikkelen er dessverre kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.
Crystal Clear action configure.pngTaksonomisk opprydning: Denne artikkelen trenger en opprydning. Du kan hjelpe Wikipedia med å forbedre og standardisere den, f.eks. ved å sette inn eller komplettere en taksoboks.