Mycetoporus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Mycetoporus
Mycetoporus longulus. De fleste artene er mindre langstrakte enn denne.
Nomenklatur
Mycetoporus
Mannerheim, 1830
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenBiller
FamilieKortvinger
UnderfamilieDråpekortvinger
Økologi
Antall arter: , 21 arter funnet i Norge, 64 i Europa
Utbredelse: Holarktis
Inndelt i

Mycetoporus er en gruppe (slekt) av biller som hører til underfamilien dråpekortvinger (Tachyporinae) i den store familien kortvinger (Staphylinidae). De er små, glatte og blanke, ofte broket fargede biller med et stort og bredt brystskjold (pronotum) og et forholdsvis lite, rundt hode.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Små (gjerne 3–5 millimeter) blanke og glatte kortvinger. På farge er de gjerne helt eller delvis gul- eller rødaktige, ofte med svarte partier. Hodet er lite og noe nedbøyd, uten punktøyne og med forholdsvis små fasettøyne. Antennene er forholdsvis lange og tynne. Brystskjoldet (pronotum) er stort og bredt, glatt og hvelvet. Dekkvingene er forholdsvis korte. Bakkroppen er temmelig langt kjegleformet, på sidene uten påfallende lange og kraftige børster – slik skiller slekten seg fra den ellers nokså lignende slekten Tachyporus, i tillegg til at de gjerne har en noen slankere kroppsbygning enn denne slekten.

Levevis[rediger | rediger kilde]

I likhet med flere andre slekter av dråpekortvinger er Mycetoporus-artene knyttet til sopper. De finnes gjerne i skog på fruktlegemene til ulike sopper. De voksne billene er gjerne mest aktive om høsten da soppmengden er størst.

Systematisk oversikt / norske arter[rediger | rediger kilde]

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Silfverberg, H. 1992. Enumeratio Coleopterorum Fennoscandiae, Daniae et Baltiae (Liste over Nordens biller). Helsinki.
  • Fauna Europaea (2011) Fauna Europaea Web Service Version 2.4. Utbredelsesdatabase for europeiske dyr. [1] Arkivert 2. juni 2017 hos Wayback Machine.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]