Mustang distrikt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Mustang
मुस्ताङ जिल्ल

Dhaualagiri distriktene i Nepal

Land Nepal Nepal
Status Distrikt
Hovedstad Jomosom
Areal 3573 km²
Befolkning 14 981 (2 001)
Bef.tetthet 4,19/km² innb./km²
Høykaste 9,79 %
Lavkaste 10,22 %
Etnisk gruppe Bhothe Lhopa Thakali
Religion buddhisme (74,3%) hindu (25,3%)
bön
Analfabetisme ♀: 66,6 %
♂: 41,1 %
Levealder 57,0 år
Barnedødelighet 88,5 pr. 1 000
Leger 3 (2002)
Uten rent drikkevann 15,7 (2001)
Uten rent drikkevann 15,7 (2001)

Mustang er et av de 75 administrative distriktene i Nepal.

Navnet kommer fra tibetansk Mun Tan, som betyr fruktbar slette.

Administrasjon og grenser[rediger | rediger kilde]

Mustang distrikt ligger Dhaualagiri sone i Vestregionen, og ligger i høyfjellet i Himalaya. Mustang er det distriktet i Nepal som har nest minst folketall.

Hovedstad er Jomosom, som i 1998 hadde ei befolkning på 5 363.

Distriktet inneholder 16 landsbyutviklingssoner og ingen bykommune.

Mustang grenser i vest mot Dolpa, i nordt mot det kinesiske autonome området Tibet, i øst mot Manang, og i sør mot Myagdi.

Passet Thorung La i 5 415 ms høyde forbinder Mustang med distriktet Manang, på ruta mellom byene Muktinath og Manang.

Fysisk geografi[rediger | rediger kilde]

Tross navnet er mye av distriktet ei tørr, ørkenaktig høyslette, som ligger i regnskyggen. Distriktet har i århundrer vært nødt til å importere mat, og mye av befolkninga har pleid å flytte ned i lavlandet i deler av året.

Mustang deles av Gandaki-elva, som har sine kilder i Mustang. Den går mellom fjellene Dhaulagiri (8167 moh, verdens 7. høyeste fjell og Nepals 6. høyeste) i vest og Annapurna (8091 moh, verdens 10. høyeste fjell og Nepals 8. høyeste) i øst, og danner en dyp elvedal. Målt fra de høyeste toppene og ned til bunnen av dalen, er dette den dypeste elvedalen i verden. Mesteparten av befolkninga bor langs elva eller dens tilløp.

I Nepal er Mustang kjent bl.a. for sine gode epler og for det lokale brennevinet Marpha.

Forbindelser med Tibet[rediger | rediger kilde]

Historisk har Mustang ligget på en viktig handelsvei mellom Tibet og India. Salteksporten fra Tibet til lavlandet gikk gjennom Mustang.

Mustang er blant de få distriktene i Nepal som har buddhistisk (ikke hinduisk) flertall. Det store antallet buddister skyldes grupper med tibetansk religion og språk. Antallet som dyrker den gamle tibetanske religionen bön er ikke registrert i statistikken. Kulturelt er distriktet nært knytta til Tibet, og politisk har tilknytninga også vært sterk i perioder.

I tillegg til tibetanere, bhothe, rekner grupper med tibetansk kultur seg til ei rekke forskjellige folkeslag, bl.a.:

  • Lo, innbyggere i det buddhistiske kongedømmet som ligger i distriktet (se lengre ned).
  • Thakali, ei gruppe med mange handelsfolk som fikk monopol på salthandelen på 1800-tallet, og er blitt viktige langdistansehandlende og entreprenører over hele Nepal.

Etter opprøret i Tibet på 1950-tallet var Mustang for ei tid base for Khampaopprørere som støtta Dalai Lama, inntil regjeringen i Nepal sendte inn hæren for å sikre seg full kontroll over distriktet igjen.

Kongedømmet Lo[rediger | rediger kilde]

I Mustang distrikt ligger det verdenskjente lille buddhistiske kongedømmet Lho Mang Thang, også kjent som kongedømmet Lo eller kongedømmet Mustang. Det er berømt fordi det har bevart mye tradisjonell tibetansk kultur, bl.a. rike religiøst inspirerte kunstskatter. Samtidig er området svært fattig, og trua bl.a. av fraflytting og aggressive kunsttjuer. Etter 1990 er det blitt åpna for begrensa turisme, som ikke skal omfatte mer enn 1 000 turister i året som må reise i grupper.

Pilegrimsmålet Muktinath, som er hellig både for hinduer og buddhister, ligger i en høyde på 3 710 moh, ved foten av fjellpasset Thorong La.

Mye av Mustang ligger i Annapurna naturvernområde.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]