Murry Wilson

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Murry Wilson
Murry Gage Wilson
FødtMurry Gage Wilson
2. juli 1917Rediger på Wikidata
Hutchinson, Kansas, USA
Død4. juni 1973Rediger på Wikidata (55 år)
Los Angeles
BeskjeftigelseMusiker, pianist, låtskriver, plateprodusent, manager Rediger på Wikidata
Utdannet vedWashington Preparatory High School
EktefelleAudree Wilson (19381966)
FarWilliam Coral 'Buddy' Wilson[1]
MorEdith Sophia Sthole[1]
BarnDennis Wilson
Carl Wilson
Brian Wilson
NasjonalitetUSA
GravlagtInglewood Park Cemetery
Musikalsk karriere
PseudonymReggie Dunbar
Aktive år1952

Murry Gage Wilson (født 2. juli 1917, død 4. juni 1973[2]) var en amerikansk låtskriver, musiker, plateprodusent og manager for The Beach Boys, hvor blant andre hans sønner Brian, Carl og Dennis samt hans nevø Mike Love var medlemmer.

Karriere[rediger | rediger kilde]

Murry Wilson startet å skrive låter etter at han var utsatt for en arbeidsulykke hvor han mistet det ene øyet[3]. Hans mest kjente sang var «Two-Step Side-Step». Han hadde ikke spesielt stor suksess som låtskriver, men lærte seg å spille flere instrumenter. Dette var ferdigheter han lærte videre til sine sønner.

I 1962 klarte han å skaffe The Beach Boys platekontrakt med Capitol Records[4]. Han var kjent som en dominerende og manipulativ mann, noe hans sønner erfarte både privat og som musikere. Ifølge Brian Wilson selv var det faren som sørget for at han mistet hørselen på sitt høyre øre, etter at faren hadde slått ham i hodet med en treplanke[4].

Som manager var han kontrollerende og hengte seg ofte opp i detaljer rundt bandets musikk og image. Dette, i tillegg til at han var voldelig mot sine sønner, gjorde at forholdet mellom bandet og ham ble stadig mer anstrengt[5]. I 1964, under innspillingen av sangen «I Get Around», hadde bandet fått nok. Brian gikk bort til sin far og ga ham sparken som bandets manager[6].

Etter dette var han manager og produsent for band som The Sunrays og The Honeys. Disse bandene klaget på at Murry forøkte å få dem til å bli rene The Beach Boys-kopier. I 1969 solgte han selskapet Sea of Tunes som eide rettighetene til The Beach Boys' musikk uten bandets viten og vilje[7]. Han fortsatte også å gi The Beach Boys råd etter at han ble sparket, og skrev også sangen «Break Away» sammen med Brian Wilson under psevdonymet Reggie Dunbar.

4. juni 1973 døde han av et hjerteinfarkt, 55 år gammel.

Diskografi[rediger | rediger kilde]

  • 1967 The Many Moods of Murry Wilson

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]