Munkedalsbroen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Munkedalsbroen
Munkedalsbroen under bygging

Munkedalsbroen ble ferdigstilt i 2007 og åpnet for trafikk i 2008. Den går over Ørekilselven ved Munkedal i Bohuslän.

Munkedalsbroen[rediger | rediger kilde]

Vägverket i Sverige var byggherren og NCC var entreprenør for den nye broen. Broen er omtrent like lang som den gamle, omtrent 494 m. Den er 55 m høy og 23 m bred, med to kjørefelt i hver retning. Den har en spennvidde på rundt 125 m.

Broen er en buebro, hvor selve brobanen hviler oppå selve buen. Namnet er Munkedalsbroen. I planleggings- og byggetiden var navnet var Ørekilsbroen.

NCC fikk oppdraget på grunn av den byggetekniske løsningen. Den gikk ut å bygge de to buehalvdelene etter to ulike metoder.

Den ene buehalvparten ble bygget etter «fritt frambygg»-metoden, og den andre ved hjelp av midlertidige pilarer som støttet opp under buen. Det ble bygd hjelpetårn som støttet opp den ene buehalvparten[død lenke], slik som ved byggingen av Svinesundbroen.

Broen var ferdig i 2007, men ble ikke åpnet for trafikk før i juni 2008. Byggingen av denne broen var et ledd i utbyggingen av veistrekningen til 4-felts motorvei fra Oslo til Göteborg.

Denne veistrekningen er særlig belastet og det var ofte lange køer i sommerhalvåret. Den nye broen bidrar til at bilistene sparer opptil 20 minutter i kjøretid.

Ørekilsbroen[rediger | rediger kilde]

Den gamle broen er ca. 500 m lang og ca. 30 m høy. Her gikk E6 fram til 2008, da den nye broen ble åpnet.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]