Mulle

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Mulle
Nomenklatur
Mullus surmuletus
Linné, 1758
Populærnavn
mulle
Hører til
Mullus,
muller,
piggfinnefisker
Økologi
Habitat: på bløtbunn i havet
Utbredelse:

Mulle (Mullus surmuletus) er en fiskeart.

Den har en spoleformet kropp med store, løstsittende skjell. På haka sitter to skjeggtråder som brukes som smaksorgan når mullen leter etter føde på bunnen. Skjeggtrådene er lengre enn brystfinnene. Om dagen er mullen rød med langsgående gule striper og en svart stripe fra øyet til halefinnen, men om natta er den marmorert med røde og hvite flekker. Den blir opptil 40 centimeter lang og 1 kilo tung.

Mullen er en typisk bunnfisk som lever på sand- og leirbunn. Den finnes fra fjæra ned til 100 m dyp, men er vanligst på 30–60 m. Føden består av forskjellige bunndyr. I Middelhavet svømmer arten i store stimer, men lenger nord er stimene små, eller den opptrer enkeltvis.

Utbredelsen omfatter Middelhavet, Svartehavet og Atlanterhavet fra Senegal, Kanariøyene og Madeira til den sørlige Nordsjøen. Om sommeren hender det at den blir funnet langs norskekysten fra svenskegrensen til Bergen.

Mulle er en ettertraktet og velsmakende matfisk. Det drives et intensivt fiske i Middelhavet, utenfor Portugal og i sørlige Biscaya. Lenger nord er den for sjelden til å ha betydning.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • P. Pethon (2005). Aschehougs store fiskebok (5 utg.). Oslo. ISBN 82-03-23247-7. 
  • F.E. Moen og E. Svensen (2003). Dyreliv i havet: Nordeuropeisk marin fauna (3 utg.). Kristiansund N: KOM forlag. ISBN 82-90823-541. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Mulle fotografert om natta