Muirchertach Mac Lochlainn

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Muirchertach Mac Lochlainn (død 1166) var konge av Cenél nEógain, Tyrone, og overkonge av Irland fra en gang rundt 1156 og fram til han døde. Han etterfulgte Tairrdelbach Ua Conchobair (eller Turlough O' Connor) som døde i 1156.

Muirchertach overlevde et forsøk av Ruaidri Ua Conchobair (Rory O'Connor) på å velte ham fra tronen i 1159. Han mislyktes imidlertid å overvinne motstanden til klanene Cenél Conaill og Ulaid. I 1166 forsøkte han å komme til en diplomatisk ordning med sine naboer. Muirchertach ordnet en fredsordning som ble sikret ved å ta gisler fra mange av familiene i Ulster. Som motytelse ga han sitt høytidelig løfte eller ed til erkebiskopen i Armagh og mange andre betydningsfulle menn at han ville respektere freden.

Til tross for denne lot han Eochaid mac Con Ulad Mac Duinn Sléibe, konge av Ulster, ble tatt til fange og lot ham bli lemlestet og blindet. Hans allierte forlot ham bortimot øyeblikkelig og hans makt ble redusert til en håndfull lojale og sammen med seksten av disse ble han han senere drept. Hans død ble tilegnet hevnen til Sankt Patrick av Irland.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Ó Cróinín, Dáibhí: Early Medieval Ireland: 400–1200. Longman, London, 1995. ISBN 0-582-01565-0.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Forgjenger:
 Tairrdelbach Ua Conchobair 
Overkonger av Irland (med motstand)
Etterfølger:
 Ruaidrí Ua Conchobair