Muhammad Loutfi Goumah

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Muhammad Loutfi Goumah
Født18. jan. 1886[1][2]Rediger på Wikidata
Alexandria
Død15. juni 1953[1][2]Rediger på Wikidata (67 år)
BeskjeftigelseSkrankeadvokat, oversetter, journalist, skribent, politiker, romanforfatter, journal editor Rediger på Wikidata
Utdannet vedUniversité de Lyon
American University of Beirut
Université Lumière-Lyon-II
NasjonalitetEgypt
Medlem avDet arabiske akademiet i Damaskus

Loutfi Goumah som 9-åring

Muhammad Loutfi Goumah (født 18. januar 1886 i Alexandria i Egypt, død 15. juni 1953 i Kairo) var en egyptisk patriot, politiker, essayist, forfatter og advokat.

Etter at Goumah var ferdig med å studerte juss ble han en av de mest kjente advokater og offentlige talsmenn fra Egypt. Goumah var medlem av den prestisjetunge arabiske akademiet i Damaskus og han snakket flytende arabisk, engelsk, fransk og italiensk. I tillegg hadde Goumah en grunnleggende kjennskap til hieroglyfer og latin. Goumah har skrevet tusenvis av artikler i et titalls forskjellige egyptiske tidsskrifter og aviser og disse artiklene dekket mange sider ved det egyptiske livet og samfunnet på denne tiden, alt fra økonomi, internasjonal politikk, politisk filosofi, litteratur, litterær kritikk og sufisme.

Goumah drev også en politisk virksomhet ved å danne flere studentgrupper, skrev taler og holdt kontakten med flere anerkjente politiske personer i Europa, som var kjent for deres støtte og sympati for den egyptiske sak mot den britiske okkupasjonen. Goumah deltok under tre konferanser som ble avholdt i Genève, Brussel og Paris, henholdsvis i 1909, 1910, 1911. Goumah døde i Kairo av komplikasjoner etter et omfattende hjerteinfarkt den 15. juni 1953, da han var 67 år gammel.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b AlKindi, oppført som Muḥammad Luṭfī Ǧumuʿa, Diamond Catalogue ID for persons and organisations 6768[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Autorités BnF, oppført som Muḥammad Luṭfī Ǧumʿah, BNF-ID 17796145w[Hentet fra Wikidata]