Mr. Natural

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Mr. Natural er en ikonisk tegneseriefigur som ble skapt og tegnet av undergrunnstegneren Robert Crumb. Figuren opptrådte første gang i det første heftet av Yarrowstalks, utgitt den 5. mai 1967. Mr. Natural er en parodi på de mange guruer som dukket opp i kjølvannet av hippibevegelsen på slutten av 1960-tallet. Crumbs budskap, i den grad han har ett, var at ledere og autoriteter ikke bør følges, og absolutt ikke guruer.

Mr. Natural var enormt populær på 1960- og 1970-tallet, og har fortsatt mange tilhengere i dag til tross for at figuren ble uten Crumbs tillatelse utnyttet kommersielt på postere, T-skjorter, plastkopper, og lignende.

Karakterisering[rediger | rediger kilde]

I første framtoning er Mr. Natural (Herr Naturlig) en mystisk guru som lar det renne aforismer om den moderne verdens ondskap og frelsen som ligger i mystisisme og naturlig liv. Han har frasagt seg den materielle verden og lever av hva han kan få i utbytte for sine visdomsgullkorn. Han er vanligvis avbildet som eldre, noe overvektig, skallet med langt skjegg og bærer en lang, lys kjortel som gjør at han ligner på en gammeltestamentlig profet.

Barry Miles har skrevet at Mr. Natural er en nidutgave av Maharishi Mahesh Yogi, en indisk guru som på slutten av 1960-tallet ble kjent som «den åndelige veilederen» til musikkgruppa The Beatles og andre kjendiser.[1] I dokumentarfilmen Comic Book Confidential (1988) sier Robert Crumb at han ble inspirert til å tegne figuren da han hørte på radioen en DJ som spøkende omtalte seg selv som «Mr. Natural».

Crumbs skjeggede guru er altfor lite unnskyldende til å bli kalt en svindler. Til tross for hans forsakelser av den materielle verden er han heller en sybaritt enn en botferdig synder. Hans likeframme tale fører ham hyppig opp i vanskeligheter slik som fortellingen «Mr. Natural Meets God» da han ble sparket ut av himmelen for å fortelle Gud om hva som er «litt teit». Likevel er Mr. Natural en av de få figurer som Crumb har frambrakt som genuint tiltalende.[2] Mr. Naturals aforismer eller bare faste uttrykk som «Keep on Truckin'» (Bare fortsett med å gå) danner en frakoblingen fra bildet av ham som en filosof eller tåpe, og hans oppfinnelser er på samme tid geniale og tullete.[3]

Samtidig som Mr. Natural framstår som delvis vis, delvis svindler, har han merkelige, magiske krefter og har kosmisk innsikt, men han er også lunefull, kynisk, selvmedlidende, og lider av ulike former for rare seksuelle tvangstanker. Han blir stadig fulgt og forfulgt av former for disipler som søker sannheten, blant dem figurer som Crumb kommer tilbake til, Flakey Foont og Shuman the Human. Mr. Naturals tålmodighet med deres naive spørsmål er tynn, og han ser vanligvis på dem med munter nedlatenhet, men tar ofte sadistisk glede i få dem til å føle seg som idioter. Mens han føler seg kul og i kontroll ender han ofte opp i en form for knipe eller forlegenhet, eller blir kastet i fengsel, eller sitter i flere år på et psykiatrisk sykehus. I de senere serier har han inngått et stormfullt forhold til Devil Girl, en annen merkelig Crumb-figur.

I en tekst, skrevet og illustrert av Crumb, lot han Mr. Natural få en realistisk «biografi». I henhold til denne hadde «Fred Nautral» vært en jazzmusiker og deretter en som helbredet med bønn1920-tallet, og på den tiden da han først dukket opp i San Francisco på 1960-tallet var han eldre mann på rundt 60 år. Imidlertid i Crumbs illustrasjoner av ham på 1920-tallet kunne Mr. Natural allerede se ut som han var i femtiårsalderen, noe som burde gjøre ham til rundt 100 år da han først møtte Flakey Foont.

I sin «biografi» reiste Fred Natural fra Amerika og loffet i mange år rundt om i Asia, hvor han skaffet seg sin unike sammensetning av visdom og sjikane. En tid jobbet han som drosjesjåfør i Afghanistan.[4] Han kom tilbake til USA i løpet av beat-generasjonens tid på 1960-tallet og blir trukket til San Francisco-området av unge kvinner og av folk som er villig til høre og betale for hans improviserte åndeligheter. Han formaner sine disipler til spise kun hans mat fra kjeden «Mr. Natural Brand Foods», og høre på hans radiosendinger på «WZAP Radio».[4]

En bevisst modell for Mr. Natural kunne være ulike upålitelige og beryktete overlevende fra depresjonen som har gått gjennom den andre verdenskrig i ulike kapasiteter som krigskorrespondent, og som har vært frivillig i den spanske borgerkrigen, kun for å oppdage under McCarthy-tiden på 1950-tallet at deres radikale bakgrunn gjorde at de ikke fikk jobb og utviklet forskjellige former for bedrageri for jakte på etterkrigstidens babyboom som søkte etter opplysning.

Et tema i Mr. Natural er at det er umulig å overkomme generasjonskløften i USA, og hvor hver generasjon forkastet den foregående. Mr. Natural er en «bestefar» og ikke en «far» for den naive Foont. I en serie slår Mr. Natural seg sammen med Foonts bestefar (som minner om Snoopys far i Charles M. Schulzes tegneserie Knøttene), men Foonts bestefar, en rufsete grenseland-type, finner Foont så dekadent at han angrep ham.

Mr. Naturals mest kjente aforisme er «Mr. Natural sez, Use the right tool for the job.» (Herr Naturlig sier: bruk det rette verktøyet for jobben), sagt mens Flakey Foont laster av en lastebil full av bowlingballer med en høygaffel. Når Mr. Natural blir spurt om hva som er meningen med livet, svarer han: «It don't mean shit!» (Det betyr ikke en dritt).

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Miles, Barry, Paul McCartney (1998): Many Years from Now, Macmillan, ISBN 9780805052497: s.401
  2. ^ Burgess, Steve: «R. Crumb» Arkivert 13. mai 2009 hos Wayback Machine., Salon (2. mai 2000)
  3. ^ Varnum, Robin & Gibbons, Christina (2001): The Language of Comics. Univ. Press of Mississippi, 2001 ISBN 9781578064144: s. 111
  4. ^ a b Crumb, R.: The Book of Mr. Natural, Fantagraphics Books (27. desember 1995) ISBN 978-1560971948: s. 5

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]