Korsvedfamilien

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Moskusurtfamilien»)
Korsvedfamilien
Moskusurt, Adoxa moschatellina
Nomenklatur
Viburnaceae
Raf., nom. cons.
Populærnavn
korsvedfamilien, [moskusurtfamilien]
Klassifikasjon
Rikeplanter
Gruppekarplanter
Gruppeblomsterplanter
Gruppeegentlige tofrøbladete planter
Gruppeasterider
Ordenkardeborreordenen
Økologi
Antall arter: ca. 200
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: alle verdensdeler, men hovedsakelig i temperert klima
Inndelt i

Korsvedfamilien (Viburnaceae) er en plantefamilie i kardeborreordenen.

Artene i familien er urter, busker eller små trær. De har motsatte, tannete blader. Bladene kan være enkle eller sammensatte. Blomstene er små og sitter i en kvast eller halvskjerm. Frukten er en bæraktig steinfrukt. De er hovedsakelig utbredt i de tempererte strøkene på den nordlige halvkule, men finnes også i Sørøst-Australia og i fjellstrøk i tropene. Det er få arter i Afrika.

Familien Adoxaceae omfattet tidligere kun én art, moskusurt (Adoxa moschatellina). På 1980- og 90-tallet ble Sinadoxa corydalifolia og to nye arter i slekta Adoxa beskrevet fra Kina. Morfologiske og genetiske studier førte til at to artsrike slekter, hylleslekta (Sambucus) og korsvedslekta (Viburnum), ble flyttet fra kaprifolfamilien, så antall arter er nå rundt 200.

I Norge vokser moskusurt, rødhyll, svarthyll og korsved. De to hylleartene er innført av mennesker og er helt naturalisert. Filtkorsved finnes forvillet noen steder.

Det vitenskapelige navnet Adoxaceae ble publisert av Ernst Meyer i 1839, og det er dette navnet som blir brukt i APG IV-systemet. Det norske navnet blir da moskusurtfamilien etter typeslekta moskusurt (Adoxa). Det finnes flere eldre navn som har prioritet, for eksempel Rafinesques Viburnaceae fra 1820. Angiosperm Phylogeny Website og Artsdatabanken bruker Viburnaceae, og det norske navnet blir da korsvedfamilien etter typeslekta korsved (Viburnum).

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]