Bombekaster

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Mortér»)
Norske soladater fra 2. bataljon demonstrer 81 mm bombakaster under øvelse Nordic Response ved Setermoen skyte- og øvingsfelt i februar 2024.

En bombekaster (også kjent som mortér,[1] tidligere også mørser) er et lett krumbaneskyts som skyter granater i høy bane mot fienden. Våpentypen ble utbredt under første verdenskrig. Våpenet brukes av de fleste militærmakter i verden siden det er et effektivt anti-personellvåpen. Våpenet kan også avfyre flere forskjellige typer granater, som splintgranat, røykgranat, lysgranat som bidrar til å gjøre våpenet meget effektivt og allsidig. Det er til og med utviklet små kjernefysiske ladninger som er ment avfyrt med bombekastere.

I motsetning til nesten alle andre skytevåpen er bombekastere munningsladere, der drivmiddel (krutt) og granat lades via munningen. Denne lademåten gjør det mulig å tilpasse kruttladningen til hvert enkelt skudd. På den måten sikte seg inn mot målet ikke bare ved helningen på løpet, men også ved utgangshastigheten på granaten.

I Norge benytter 2. bataljon 81 mm bombekaster.[2]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Oppslagsordet «mortér» i Det Norske Akademis ordbok
  2. ^ Mo, Morten (7. februar 2024). «bombekaster». Store norske leksikon (norsk). Besøkt 15. april 2024. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]