Morophaga choragella

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Morophaga choragella
Nomenklatur
Morophaga choragella
(Denis & Schiffermüller, 1775)
Hører til
Scardiinae, ekte møll, Tineoidea, Ditrysia, Heteroneura,
sommerfugler,
insekter
Økologi
Habitat: på kjuker
Utbredelse: den palearktiske sone
Morophaga choragella

Morophaga choragella er en sommerfugl som hører til familien ekte møll (Tineidae). Denne arten lever i skog, der larvene utvikler seg inne i kjuker.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En middelsstor (vingespenn 23-35 millimeter), brunspraglete møll. Antennene er trådformede og litt over halvparten så lange som forvingene. Hodet er kledt med korte, gråbrune, hårlignende skjell. Forkroppen er brun med lysere sider. Forvingene er avrundede, grunnfargen er gulbrun med mørkere tegninger, også en del små, hvite flekker. Midt i vingen går det en kommaformet, mørkere flekk ut fra bakkanten, denne er kantet med hvitt. Forvingens vingefrynser av mørkt gråbrune med en smal, lys midtstripe og fire smale, hvite felter. Bakvingen er grå, med korte hårfrynser som er lysgrå med et mørkere bånd i midten. Larven er skittent gulhvit med mørkbrunt hode.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Arten lever i løv- og blandingsskog. Larvene utvikler seg i kjuker og i soppangrepet, død ved. Den er kjent fra knivkjuke (Piptoporus betulinus), ildkjuke (Phellinus ignarius) og svovelkjuke (Laetiporus sulphureus), men kan trolig også bruke andre arter. De voksne sommerfuglene flyr om natten i juni-juli og kommer gjerne til lys.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten er utbredt over store deler av den palearktiske sone. I Norge er den utbredt i Sør-Norge nord til Oppland og Sogn og Fjordane.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Bengtsson, B.Å., Palmqvist, G. og Johansson, R. (2008) Nationalnyckeln till Sveriges flora och fauna. Fjärilar: Käkmalar – säckspinnare. Side 381 – 489. ISBN 978-91-88506-60-3
  • Aarvik, L., Berggren, K. og Hansen, L.O. (2000) Catalogus Lepidopterorum Norvegiae. Lepidopterologisk Arbeidsgruppe, Zoologisk Museum, Universitetet i Oslo, og Norsk institutt for skogforskning, Ås.
  • Nettsiden Norges sommerfugler: [1]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]