Moritz av Hessen-Kassel

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Moritz von Hessen-Kassel, kopperstikk fra Theatrum Europaeum, 1662.

Landgreve Moritz von Hessen-Kassel, tilnavn «den lærde» (født 25. mai 1572 i Kassel, død 15. mars 1632 i Eschwege) fra Haus Hessen regjerte Hessen-Kassel fra 1592 til 1627.

Landgreve Moritz fikk en omfattende utdanning lagt opp etter retningslinjer trukket opp av Philipp Melanchthon og Martin Bucer. Moritz snakket åtte språk, hadde naturvitenskapelige interesser som ga seg utslag i alkymieksperimenter og han var en kyndig musiker og seriøs komponist. Han var den som oppdaget Heinrich Schütz, og finansierte Schütz' utdannelse.

Moritz ble oppfostret som lutheraner, men konverterte i 1605 til den kalvinismen. Han fulgte prinsippet fra religionsfreden i Augsburg om «Cuius regio, eius religio» (det vil si at fyrsten er berettiget til å bestemme undersåttenes religion). Dette var kontroversielt siden den augsburgske religionsfred bare omhandlet forholdet mellom katolikker og lutheranere, og ikke kalvinismen. Han forsøkte også å omvende undersåttene i de land som han hadde arvet fra Hessen-Marburg-grenen av slekten. Dette gikk mot arvereglene og resulterte i en konflikt med Hessen-Darmstadt og med keiser Mattias. Striden falt sammen med trettiårskrigen hvor Hessen var en av de hardest rammede områdene. Moritz handlet stor sett uklokt og ødela sitt land, også finansielt, i en slik grad at han ble tvunget til å gå av i 1627.

Komposisjoner[rediger | rediger kilde]

  • Davidis regis prophetae psalterium (1593)
  • Encyclopaedia (1597)
  • Poetices methodices conformatae (1598)
  • Luther, Martin: Christliches Gesangbuch von allerhand geistlichen Gesängen und Liedern. – Cassel: Mencke, 1631 (tonesatt av landgreve Moritz)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg Commons: Kategori:Moritz (Hessen-Kassel) – bilder, video eller lyd