Moray Firth

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Moray Firth
LandStorbritannias flagg Storbritannia
Kart
Moray Firth
57°45′N 3°30′V

Kart over Moray Firth

Moray Firth (skotsk gælisk: An Cuan Moireach eller Linne Mhoireibh) er et stort, trekantet innløp eller «fjord» (firth) på østkysten av Skottland mot Nordsjøen. Moray Firth er Skottlands største «fjord». Munningen er mellom Duncansby Head (nær John o' Groats) i nordøst og Fraserburgh i sørøst, i bunnen ligger Inverness. Den kaledonske kanal forbinder Moray Firth med Firth of Lorn på den skotske vestkysten.

Tre regioner i Skottland har kyst ved Moray Firth, Highland, Moray og Aberdeenshire. De største sidearmene til Moray Firth er Dornach Firth, Cromarty Firth og Beauly Firth, alle på vestsiden av fjorden. Elvene Spey og Ness renner ut i Moray Firth. Fjorden har mer enn 800 km med kystlinje, mye av denne er klipper. En egen delfinart, tumlere, rundt 130 stykker av dem, har opphold i fjorden.[1] De kalles også for Moray Firth-delfiner.[2]

Moray Firth er i praksis to fjordarmer, den indre Moray Firth 57°33′N 04°09′W, som tradisjonelt er kjent som Firth of Inverness,[3] og den ytre Moray Firth som er mer åpen Nordsjøhav. Navnet «Firth of Inverness»[4] er sjelden benyttet på moderne kart, men strekker seg fra Beauly Firth i vest til Chanonry Point i øst. Moray Firth er synbar fra betydelig avstand, inkludert en langdistanseutsyn fra så lang øst som Longman Hill.[5] Fra Buckie på en klar dag er det mulig å se Wick helt i nord av Skottland som er mer 80 km unna. Fra Lossiemouth er det mulig å se fjellene ved Caithness og fjellene er lett å identifisere, den ene er Morven og den andre er Scaraben.

Kartposisjon
Duncansby Head 58°38′40″N 03°01′28″V
Chanonry Point 57°34′29″N 04°05′22″V
Inverness (Kessock Bridge) 57°29′58″N 04°13′43″V
Fraserburgh (Kinnaird Head) 57°41′56″N 02°00′03″V

Moray Forth er et geologisk sedimentasjonsbasseng som utgjør en del av Nordsjøen. Bassenget ble dannet ved rifting i slutten av juratiden og begynnelsen av krittiden. Nordsjøriften er en trippel rift, med armer som danner Vikinggraben, Sentralgraben og Moray Firthbassenget. Den NØ-SVlige svakhetssonen ble utviklet i perm-trias-tiden og kan følges videre mot sørøst langt Great Glenforkastningen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Moray Firth», Scotland Alba
  2. ^ «Moray Firth Dolphins»
  3. ^ «Inner Moray Firth Local Development Plan», The Highland Council
  4. ^ «Inverness Firth», Scottish Places
  5. ^ Hogan, C.M. (2008)

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

(en) Moray Firth – kategori av bilder, video eller lyd på Commons