Montreal Locomotive Works

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
CP nr. 2317 ble bygd ved MLW i 1923

Montreal Locomotive Works (MLW) var en kanadisk lokomotivfabrikant i Montréal, Quebec som ble grunnlagt i 1883 som Locomotive and Machine Company of Montreal. I 1904 ble fabrikken kjøpt opp av American Locomotive Company (Alco) og drevet videre som et datterselskap. I 1908 ble navnet endret til Montreal Locomotive Works. I 1968 ble MLW skilt ut fra Alco-Worthington som MLW-Worthington. I motsetning til Alcos fabrikker i USA som ble nedlagt i 1969, gikk MLW med overskudd og kjøpte rettighetene og konstruksjonstegningene fra Alco. I 1979 kjøpte Bombardier opp selskapet, og drev det videre inntil fabrikken ble nedlagt i 1985.

Historie[rediger | rediger kilde]

Lokomotiv bygd for Sør-Afrikas statsbaner
MLW-bygd FPA-4 diesellokomotiv ved Grand Canyon Railway.

Selskapet ble stiftet i 1883 som Locomotive and Machine Company of Montreal. På grunn av generelle kanadiske tollmurer hadde fabrikker i Canada stort sett det kanadiske markedet for seg selv. Tollmurene gjorde at amerikanske selskaper opprettet kanadiske datterselskaper eller rett og slett kjøpte opp etablerte selskaper for å kunne konkurrere på det kanadiske markedet. Det var akkurat dette Alco gjorde i 1904 da Locomotive Works of Montreal ble kjøpt opp i 1904. I 1908 ble fabrikken omdøpt til Montreal Locomotive Works Limited - forkortet MLW. Hovedkundene til MLW var kanadiske jernbaneselskaper som Canadian Pacific Railway (CP), Grand Trunk Railway (GT) og Canadian National Railway (CN). Lokomotiver ble også eksportert til Frankrike, India og Sør-Afrika. Under andre verdenskrig bygde Montreal Locomotive Works stridsvogner og selvdrevet artilleri for den britiske hæren.[1]

Allerede i 1940 begynte MLW å bygge diesellokomotiver. Etter andre verdenskrig bygde MLW RS-2 diesel-elektriske universallokomotiver, og fra 1950 og utover Alcos FA-serie. Alcos diesellokomotiver hevdet seg bedre på det kanadiske markedet enn i USA, selv om EMD etterhvert etablerte sitt eget kanadiske datterselskap General Motors Diesel Limited i 1949. Produksjonen av FA-serien fortsatte i Canada selv etter at den var utgått fra produktporteføljen i USA i 1953. Helt til slutten på 1950-tallet bygde MLW passasjertogs-versjonen FPA-4 for Canadian National Railway, og noen av disse lokomotivene var i drift til 1980-tallet.

I 1968 ble lokomotivproduksjonen ved Alcos USA-baserte fabrikker avviklet, og MLW overtok rettighetene til Alcos lokomotiv-serier. Samtidig ble fabrikken utskilt fra Alco som på dette tidspunktet var en del av Studebaker-Worthington-konsernet. Under navnet MLW-Worthington fortsatte lokomotiv-byggingen, og MLW fortsatte å videreutvikle modellene. I 1979 kjøpte det kanadiske konsernet Bombardier MLW, og navnet Montreal Locomotive Works ble tatt ut av bruk på begynnelsen av 1980-tallet. I 1985 ble all lokomotivproduksjon nedlagt ved fabrikken.

Montreal Locomotive Works i dag[rediger | rediger kilde]

Fabrikken ble liggende ubrukt til 1988 da General Electric kjøpte fasilitetene for å¨drive service og overhaling av sine egne diesellokomotiver. Dette varte i noen år frem til 1993 da fabrikksbygningene atter en gang ble liggende ubrukt. I 2004 ble bygningene revet.

97 damplokomotiver fra Montreal-fabrikken er bevart, hvorav 10 er i operativ stand.[2]

Tidslinje[rediger | rediger kilde]

Fabrikantplate fra 1913
  • 1883: Grunnlagt som Locomotive and Machine Company of Montreal
  • 1904: Oppkjøpt av Alco
  • 1908: Omdøpt Montreal Locomotive Work Limited
  • 1968: Utskilt fra Alco-Worthington som MLW-Worthington
  • 1969: MLW kjøpte opp lokomotivtegninger og produksjonsrettigheter fra Alco
  • 1979: Oppkjøpt av Bombardier
  • 1985: MLW-fabrikken nedlagt

Referanser[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]