Monnaie de Paris

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Monnaie de Paris, 11 quai Conti, 75006 Paris.
Fasade til Monnaie de Paris, sett fra Ile de la Cité. Domen til høyre tilhører Institut de France.

Monnaie de Paris (Mynten i Paris) eller, rent formelt og administrativt, "Direktoratet for mynter og medaljer", er den franske regjeringens administrative enhet med ansvar for å utgi mynter samt å prege medaljer og lignende. Mynten har mange oldtidsmynter i sitt myntkabinett. Grunnlagt i 864, er dette Frankrikes eldste institusjon.

Historie[rediger | rediger kilde]

Filosofen og matematikeren Nicolas de Condorcet var myntdirektør i perioden 1774–1791

Arkitektur[rediger | rediger kilde]

Bygningen Hôtel de la Monnaie er et Neoklassisk byggverk, tegnet av Jacques-Denis Antoine og bygget i tidsrommet 1767–1775 på Seinens vestre bredd. Mynten i Paris var den første store offentlige monumentale bygningen som Antoine påtok seg, men framstår likevel med et høyt kunstferdigt nivå når det gjelder den arkitektoniske delen. I dag blir Mynten i Paris ansett som et nøkkeleksempel på fransk neoklassisisme i den pre-revolusjonære Paris. Bygningen preges av sin tunge utvendige rustikke og strengt dekorative karakter. Den framviser en de lengste fasadene langs Seinen. Bygningens framtreden har blitt sammenlignet med den italienske palazzo tradisjonen. Bygningen som huser myntverksted, kontorer, og en boligdel, omkranses av en stor indre gårdsplass. Hôtel de la Monnaie er åpen for publikum og inneholder et numismatisk museum i den delen som tidligere var hovedstøperi.

Virksomhet[rediger | rediger kilde]

Siden 1973 har virksomheten i Monnaie de Paris blitt delt. I den historiske bygningen på Quai de Conti preges medaljer og mynter av edelmetaller. I Pessac ble det 1973 bygget et moderne myntverk som preger de franske sirkulasjonsmyntene og samlemynt fra flere land. De åtte Euro-myntene har blitt preget der siden 1998, med en kapasitet på 9 millioner mynter per dag. I Pessac finnes også det europeiske laboratoriet for å avsløre falske mynter.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ http://www.monnaiedeparis.fr/
  • Building the financial façade : Jacques-Denis Antoine's Hôtel de la Monnaie, the Parisian mint, 1765-1775 [1]

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Koordinater: 48°51′23,79″N 2°20′20,52″Ø