Mon (symbol)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Den japanske keiserfamiliens mon, Japans riksvåpen.

Mon ()(flertall mon), eller monshō (紋章), mondokoro (紋所), kamon (家紋), er japanske heraldiske symboler. Mon kan betegne hvilket som helst symbol, mens kamon og mondokoro spesifikt angir familiesymboler.

Kamon (ka-mon) betyr merke eller kjennetegn for en familie. Bruken av kamonmerker begynte blant japansk adel omkring det 12. århundre for å markere familietilhørighet. Senere ble de også brukt av samuraier. I dag er den viktigste bruken på kimonor og ved begravelser.

Som i vestlig heraldikk var mon opprinnelig symboler brukt av krigere og aristokrati bl.a. på drakter og annet krigerutstyr. Tradisjonelle festdrakter er vanligvis dekorert med mon-merke. Vanlige folk uten adelstilknytning brukte ofte mon-symbolet for føydalherren eller organisasjonen de tilhørte. Bruken var likevel ikke strengt regulert, men mer basert på kutyme. Bare mon båret av herskerne som Tokugawa-klanens stokkroser eller keiserens krysantemum, var beskyttet ved lov.

Flere mon brukes i dag som varemerker og firmakjennetegn for japanske bedrifter, f.eks. Mitsubishi.

Noen mon har en form som er brukt i kjennetegn og andre merker i mange land gjennom historien, bl.a. geometriske former som firkanter, romber, trekanter, trikvetra, striper, sirkler og kryss. Lignende figurer ses bl.a. i bumerker fra Norge og andre land.


Eksempler[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]