Molten Man

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Molten Man, kalt Smeltemannen på norsk, er en tegneseriefigur skapt av Stan Lee og Steve Ditko.

Karakteren opptrådte for første gang i Amazing Spider-Man nr. 28 (1965). Molten Man er en superskurk som figurerer i Marvel Comics' superheltserier, først og fremst i Spider-Man-seriene.

Utdypende handling[rediger | rediger kilde]

Mark Raxton ble født i New York City. Han var en vitenskapsmann som arbeidet ved Oscorp Industries or Dr. Spencer Smythe, skaperen av Spider-Slayers. Raxton og Smythe utviklet en eksperimentell ny flytende metallisk legering for Spider-Slayers, fra materialer en radioaktiv meteor. Men Raxton forsøkte å stjele oppfinnelsen, og selge den. I den påfølgende konflikten mot Smythe i laboratoriumet sølte Raxton den flytende legeringen over seg sel. Huden hans absorberte stoffet, og ble gyllen.

Når han innser det store potensialet hans nye evner gir ham, begynner Raxton med kriminalitet. Han gir seg selv kallenavnet den smeltede mannen. Peter Parker, som Spider-Man, gikk nesten glipp av en eksamenvideregående skole fordi han var alt for opptatt av å forhindre Molten Mans kriminalitet. Raxton blir senere løslatt fra fengsel, men han fortsetter snart sine kriminelle aktiviteter. Imidlertid ble han nok en gang beseiret av Spider-Man.

I løpet av Molten Mans tredje møte med Spider-Man, blir det avslørt at Parkers venn Liz Allan egentlig var Raxtons ste-søster. Den smeltede mannens metalliske hud har begynt å avgi intens varme, og begynner å smelte. Så han stjeler meteor-fragmenter fra et museum, i forsøke på å skape en fungerende kur. Raxton bryter seg også inn i et farmasøytisk selskap, for å stjele kjemikalier som kunne reversere tilstanden hans permanent. Men prosedyren mislyktes, og han går berserk igjen.

Men senere ble Raxton bortført av Norman Osborn, som Green Goblin, og utsatt for hjernevasking. Under tankekontroll angriper og dreper den smeltede mannen en av Osborns håndlangere Alison Mongraine. Selv om den smeltede mannen siden kommer seg etter tankekontrollen, bærer han fremdeles en tung byrde av skyldfølelse over hendelsen. En gang etter Harry Osborns død, blir Raxton igjen tilkalt når mystiske styrker kidnapper Liz Allans sønn, Normie Osborn. The Molten Man forsøker å hjelpe Spider-Man og Daily Bugle-reporter Ben Urich med å avdekke hva som egentlig skjedde.

Raxton blir senere presset til å bli medlem av en superskurk-gruppe som truer med å drepe Normie, dersom Raxton ikke slutter seg til hans Exterminators og han blir tvunget til å angripe Liz Allan. Når Liz Allan ble sjef for Alchemax, bruker hun selskapets banebrytende teknologi for å kurere Raxton for hans tilstand. Dermed blir han ikke lenger noen trussel mot samfunnet, og begynte å arbeide som medlem av Alchemax sin sikkerhetsstyrke.