Modulhus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Vanlig eksempel på moderne modulhus fra USA

Modulhus (engelsk: Mobile homes) er prefabrikkerte boenheter som kan fraktes til plasseringsstedet ved hjelp av en lastebil/trekkvogn. Husenes størrelse kan variere i lengde. Hver modul har normalt en begrenset bredde, for å kunne fraktes på offentlig vei. Flere moduler kan dog settes sammen, ved siden av hverandre, eller i vinkel. Husene kan benyttes som både permanente boliger og som midlertidige flyttbare boenheter. De kan også være innredet som næringslokaler.

USA[rediger | rediger kilde]

En stor «Trailer park» i Florida. Alle husene på dette feltet er en-moduls boliger, noe som er typisk for slike parker

I USA er det egne områder som er helt «utbygget» med énmoduls hus. Disse områdene kalles ofte «trailerparks» på folkemunne. Slike anlegg kan ofte være et sosialt boligtilbud til ubemidlede (da ofte omtalt negativt som «trailer trash»),[trenger referanse] eller det kan være midlertidige boliger som akutt hjelp til foreløpig bolig etter flom, orkaner eller andre naturkatastrofer.

Fordi det er billigere å serieprodusere moduler på en fabrikk enn ute i distriktene, har slike moduler økt i popularitet også blant dem som ønsker boliger med økt størrelse eller standard. Produsentene strekker seg ofte langt for å tilpasse modulene helt fra planleggingsstadiet, og leverer vanligvis nøkkelferdige hus med rør- og elektrisk opplegg, samt hvitevarer og teppegulv. Til og med møbler kan leveres med modulene. Slik kan et fullt ferdig møblert hjem være på plass en uke etter at modulene forlater fabrikken, og bare et par måneder etter at kontrakt er undertegnet.

Norge[rediger | rediger kilde]

Til tross for at slike modulhus har vært alminnelige i USA i over 50 år, er konseptet stadig fremmed i Norge. Utbygging av et slikt felt i Norge i 2011 førte til avisoppslag om «Fremtidens hus»[1] etter at avisene i en mannsalder har oversatt det amerikanske begrepet mobile homes med «campingvogner».

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Aftenposten – Fremtidens hus». Arkivert fra originalen 19. november 2011. Besøkt 18. november 2011. ,