Modist

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
En modistskapt stråhatt i to deler (2012)

Modist (egentlig en som arbeider med mote) er en håndverker med fagbrev som utarbeider egne modeller, eller modeller etter forslag fra kunder, som oftest damehatter. Modistfremstilte produkter skiller seg blant annet fra fabrikkfremstilte gjennom at de blir individuelt tilpasset hver enkelt kunde. Modister jobber helst ved scenekunstinstitusjoner (eksempelvis i et teater eller en ved en operascene) eller i egne verksteder/butikker.

Forskjellen på en moderne modist og den mer tradisjonelle hattemakeren er relativt stor. Modisten har tradisjon for å jobbe med et videre begrep enn kun hatter. Dette inkluderer alt fra brudeslør og flosshatt, til turban og burka og mye mer.

I Norge i dag er utdannelsen til dette yrket innen utdanningsprogrammet design og håndverk. Man må gå to år på skole og to år i lære før man kan ta svennebrev. Tidligere måtte alle i tillegg til annen utdannelse gå fire år i læretid hos modist før man kunne gå opp til svenneprøven. I den videregående skolen lærer man det første skoleåret (Vg1) om design og håndverk, og i det andre skoleåret (Vg2) om design og tekstil.

Modistfaget er (pr. 2016) med på Utdanningsdirektoratets liste over små og verneverdige håndverksfag. Dette innebærer blant annet at bedrifter innen faget mottar utvidet støtte fra fylkeskommunen når de tar inn nye lærlinger.[1]

De siste ti årene (fra 1997) er det avlagt seks svenneprøver i modistfaget i Norge. [1][død lenke]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]