Modellsnekker

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Enkle former for sandstøping

En modellsnekker er en håndverker som lager former for støping. Det lages en modell etter gjenstanden som skal støpes, og denne modellen brukes for å lage et avtrykk i støpesanden. I dette avtrykkes helles senere flytende metaller, for eksempel støpejern.

Støping kan foregå i åpen form eller i lukket form. Støpes i åpen form kan støpemodellen ha form som et slags stempel, med handtak på baksiden. Flytende metall helles i den åpne formen. Støpens bakside blir ujevn. Støping i lukket form, "overkassesystemet", krever at støpemodellen er tredimensjonal som det ferdige produkt, men kan være i flere deler for å kunne tas ut av støpeformen.

Hvis produktet skal være hult, så må modellsnekkeren også lage en kjernekasse som er lik hulrommet. Kjernemaker kunne være en egen håndverksspesialitet.

Alle norske jerverk på 16-og 17- og 1800-tallet og nyere jerntøperier måtte ha en modellsnekker og et modellverksted. Dette var et snekkerverksted med utstyr for presisjonsarbeid. På 1700-tallet hadde jernverkene modellsnekkere tilknyttet virksomheten, og disse var i mange tilfelle også designere. Henrik Bech og Ole Nilsen Weierholt var to kjente modellsnekkere som var virksomme på 1700-tallet; begge påtok de seg arbeid med så vel kirkeinteriører som støpemodeller. Tre har vært det dominerende materialet for støpemodeller.

Modellsnekkeren kan i dag arbeide ut fra en tegning laget av en ingeniør, en designer eller kunstner.

Nå foregår nesten all bearbeiding av støpemodeller med maskiner og med små toleranser. Det brukes både fres, dreiebenk, bormaskin og andre verktøymaskiner.

I dag blir forskjellige plastmaterialer stadig mer dominerende som materiale for støpemodeller.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]