Mod (subkultur)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
To mods på en typisk stylet scooter

Mod eller Mods (fra modernist) er betegnelse på en subkultur som oppstod i London på slutten av 1950-tallet. Den hadde sin topp tidlig og på midten av 1960-tallet. Elementer i kulturen er musikk, mote og scootere, vanligvis Vespa eller Lambretta. Disse var som regel stylet opp, med ekstra speil, maling, forkromming, støtfangere, tåkelys med mere. De foretrakk scootere da disse var rensligere, man fikk ikke olje på hendene eller klærne.

Som moteretning var den toneangivende i flere år, særlig med utgangspunkt i motegaten Carnaby Street i London og moteskapere som Mary Quant og John Stephen var bidragsytere. Både beatnik og den britiske Teddy Boy-retningen var med å legge grunnlaget for mods-stilen. Stilen ble oppfattet som kontinental gjennom korte, velklippede frisyrer og korte, tettsittende jakker. Skoene var semskede såkalte desert boots eller lange spisse winkle pickers. Trenden ble tiltrukket av relativt velstående ungdom med såpass god privat økonomisk bakgrunn at de ikke måtte arbeide for å bidra til familien økonomi, men i stedet kunne bruke penger på klær og festing.

Miljøet var knyttet til nattklubber, med dansing og festing hele natten, i første omgang til soul og rythm 'n' blues. Såkalte «Allnighters», klubber som var åpne hele natten var særlig populære. For å orke å holde ut, ble det vanlig med misbruk av ulike narkotiske stoffer, som amfetamin. Mods var konkurranseorienterte og søkte å imponere hverandre gjennom klær, musikk og dans.

Stilen var et opprør mot foreldregenerasjonens nøysomhet, konformitet og rettskaffenhet, egenskaper som de hadde kommet gjennom andre verdenskrig med. Men til tross for den lettsindige revolten, var stilen i konservativ, med sin vekt på eleganse og siste mote. Både kaffebarene i Soho og klubbene om kvelden var steder for å se og bli sett. De mislikte primært rockerne, da de syntes de var sjuskete, med skinnjakker, jeans og for langt hår.

Viktige musikalske eksponenter for denne subkulturen var på 1960-tallet grupper som Small Faces, Kinks og The Who. Senere har Britpop-grupper som Oasis og Blur sterke mods-elementer i sin profil.

Som moteretning forsvant etter hvert det eksklusive preget og image som deltakerne hadde gitt hverandre, og den gikk av moten, særlig etter et større slagsmål våren 1964 mellom mods og rockere i badestedene Brighton og Clacton. Denne hendelsen fikk stor medieoppmerksomhet og viste en «folkeliggjøring» av mods-miljøene som gjorde at det eksklusive bilde av retningen ble borte.

Stilen ble stadig mer kommersialisert og rettet mot et stort publikum. Samtidig endret de ledende musikkgruppene, som The Who og The Small Faces musikkstil og anså seg ikke lenger som mods. Nye trender, som hippie og psykedelisk rock overtok scenen, og de første modsene ble etablerte familiefolk. Fra 1966 var begrepet i det store og det hele ute.

Hendelsene i Brighton og Clacton er skildret i The Whos film Quadrophenia fra 1973.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • James Wood: Quadrophoenia 1973 – en modyssé, Vinduet nr 3, 2009